Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Špeciálna zásielka bocianov uchráni od 22 tisíc voltov
Zdielať na

Špeciálna zásielka bocianov uchráni od 22 tisíc voltov

ŠURANY / Konzoly stĺpov elektrických vedení sú pre vtákov atraktívnym miestom. Takýto vyvýšený posed sa stal osudným bocianovi bielemu, ktorý po zásahu 22 tisíc voltov uhynul v Šuranoch. Po roku sa do hniezda vrátila jeho samička, a tak boli na zamedzenie smrtiaceho dotyku s vodičom inštalované špeciálne bidlá - takzvané ekozábrany.

Špeciálna objednávka pre bocianiu rodinu putuje nad elektrické drôty, v ktorých je 22 tisíc voltov. "Na ten betónový stĺp sme umiestnili podložku, inštalácia sa podarila vďaka miestnemu ornitológovi a ochranárovi. Mali aj znášku, ale bohužiaľ samček sa zabil na elektrickom stĺpe. Pokúšal sa večer zanocovať na stĺpe a došlo ku skratu," konštatuje zoológ Jozef Lengyel.

Osvedčené miesto hniezdenia vtákov sa rozhodli pracovníci štátnej ochrany prírody zabezpečiť. Požiadali elektrárenskú spoločnosť o inštaláciu špeciálneho bidla na blízke stĺpy vysokého napätia. "To miesto sa tu stále nachádza, bocian sa tu taktiež stále nachádza, takže sme pristúpili k tomu, že ošetrujeme tieto elektrické stĺpy ekochráničkami," vraví hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej, Michaela Dobošová. 

Zúradovanie celého procesu trvalo celý rok. Ekochráničky na 22 tisíc voltov montujú len 3 špeciálne pracovné skupiny, ktoré sú celý rok vyťažené. Bocian dokáže zahniezdiť aj na nižšie položených miestach – musí ale mať dostatočný priestor na prílet na hniezdo. Len na západnom Slovensku je inštalovaných už 7 tisíc ekochráničiek. Premenu jedného stĺpa na bezpečnú pristávaciu plochu pre vtákov vyjde na 220 eur.

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy