Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zosuv pôdy ohrozuje hlavné mesto, obce aj diaľnice. Ministerstvo prichádza s riešením
Zdielať na

Zosuv pôdy ohrozuje hlavné mesto, obce aj diaľnice. Ministerstvo prichádza s riešením

BRATISLAVA / Tridsať miliónov eur - to je suma, ktorá by podľa Ministerstva životného prostredia mala do roku 2020 postačiť na prevenciu a sanáciu svahových zosuvov. Na Slovensku je nimi postihnutých 257 tisíc hektárov. Len pre predstavu, je to viac ako 5 percent rozlohy našej republiky. Okrem stavieb, ohrozujú aj diaľnice, železnice či vodovody.

Kopec pod Kapušianskym hradom, keď sa tu pôda dala do pohybu, bola to tragédia pre niekoľko rodín naraz. Sedem domov museli zbúrať. Pre územie pod hradom,  na najbližších 5 rokov platila stavebná uzávera. Medzitým obec zrealizovala dva sanačné projekty. Ich cieľom bolo odvodniť kopec. "Tieto veci nám pomohli, pretože voda, ktorá vytekala a boli nej plné studne, sa stratila," vyjadril sa starosta obce Kapušany Jozef Pribula. 

Po stavebnej uzávere je v lokalite hradného kopca opäť možné stavať. Prípadný stavebník sa však musí pripraviť na isté obmedzenia. "Musia splniť podmienky, že prinesú stanovisko od geodeta a určíme mu spôsob zakladania stavby. My ako obec, nemáme dôvod mu to nevydať," dodal starosta. 

Kapušany, Strečno, Prievidza, ale aj Devínska cesta v Bratislave. To sú miesta, ktoré postihli zosuvy pôdy. Tých, na ktorých je situácia havarijná, je však celkovo 128. Podľa správy, ktorú Ministerstvo životného prostredia predložilo tento týždeň na rokovanie vlády, na týchto územiach pretrváva vysoké riziko ohrozenia životov a majetku, ako aj škôd na životnom prostredí. A tak vyčíslilo, ako tomu predísť či zabrániť.

"Suma 30 miliónov eur predstavuje odborný odhad na potrebné náklady. Ako je prevencia, sanačné opatrenia , na prieskum týchto území," vysvetlil hovorca Ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. "Horná Nitra je najaktívnejšia, každý rok je tam na tých najaktívnejších miestach 3 centimetre zosun," uviedol Juraj Papčo, výskumný pracovník geodetických základov STU v Bratislave. Zosuvy satelit zaznamenal aj na niekoľkých úsekoch diaľnice, ale aj v Tatrách. 

Zosun v Bratislave prekvapil

Zosuv na Devínskej ceste v Bratislave však prekvapil. Sanácia svahu si vraj vyžiada 9 miliónov eur, a tak z tohoto pohľadu sa spomínaných 30 miliónov eur, ktoré si naplánovalo ministerstvo, zdá málo. " V súčasnosti už je otvorená výzva z operačného programu kvalita životného prostredia za 25 miliónov, ktorá je určená práve na takéto problémy," dodal na záver Ferenčák.

Podľa Ministerstva životného prostredia, do dnešného dňa boli v rámci nej predložené žiadosti za takmer 10 miliónov eur. Zatiaľ však neprešli schvaľovacím konaním.

Pozrite si archívnu reportáž o zelenom rekorde:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy