Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O chodníky sa po novom starajú samosprávy. Starostovia a primátori sú proti
Zdielať na

O chodníky sa po novom starajú samosprávy. Starostovia a primátori sú proti

MALACKY / Starostovia obcí a primátori sa hnevajú na schválený zákon o údržbe chodníkov pred domami, či bytovkami. Niektorí hovoria, že je pre lenivých. Kým doteraz sa ľudia museli starať o údržbu chodníkov, či zeleň pred svojimi domami, teraz je to na pleciach samospráv.

V Lozorne s udržiavaním chodníkov a zelene problém nemajú. Zamestnancom obce pomáhali aj obyvatelia dediny. Vo Vysokej pri Morave majú vyše osemtisíc kilometrov chodníkov. Starosta povedal, že ľudia sa o ne roky starali, boli na to zvyknutí a nikto sa nesťažoval. "Tento zákon je po záhorácky povedané pre hniláku, ktorým sa nechce nič robiť,"  skonštatoval Dušan Dvoran, starosta obce Vysoká pri Morave. 

Tým, že si ľudia sami zametali pred svojim dvorom, či v zime odhŕňali sneh, ušetrili pre obecný rozpočet nemalé finančné prostriedky. "Čo mám teraz spraviť, zamestnať sedem, osem, či deväť ľudí, ktorí budú sedieť na obecnom úrade, a keď nenasneží tak nebudú nič robiť," povedal rozhorčene Martin Zálesňák starosta obce Zohor. 

Ľudia na tento zákon majú rôzne názory. "To je pozitívne v poriadku, nech sa obec stará," vyjadril sa jeden z obyvateľov. "Zbytočne potom nejaké súdne prieťahy, že niekto sa šmykne, aby to obec znášala náklady," dodal ďalší. 

Podľa hovorkyne tento zákon má napomôcť tým, ktorí sa o údržbu chodníkov nevládali starať. "K tejto zmene sme pristúpili nakoľko tento zákon bol nespravodlivý k starším a chorým ľuďom, pre ktorých bol reálny problém reagovať na zmenu počasia a zabezpečiť schodnosť chodníkov," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. 

Hovorca združenia miest a obcí Slovenska sa vyjadril, že tento zákon nemali schváliť. "Toto už bude krok, ktorý bude už minimalizovať akýkoľvek pozitívny vzťah ľudí ku svojmu okoliu, alebo záujmu o verejné priestranstvá. Keď to bude všetko robiť mesto na svoje vlastné náklady nakoniec to budú musieť priamo, či nepriamo zaplatiť občania," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

"Prijmeme Všeobecné záväzné nariadenie, že pokiaľ je na chodníkoch sneh, alebo poľadovica, zákaz používania chodníkov, to je v našich medziach možností," dodal starosta Dvoran. 

Pozrite si archívnu reportáž o údržbe a parkovaní:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy