Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sériový vrah Rigo žiada o prepustenie po 25 rokoch. Kľúčové je jeho hodnotenie
Zdielať na

Sériový vrah Rigo žiada o prepustenie po 25 rokoch. Kľúčové je jeho hodnotenie

BRATISLAVA/LEOPOLDOV / Brutálny sériový vrah Ondrej Rigo odsúdený na doživotie túži po slobode. Za mrežami si odsedel 25 rokov, a tak mu vznikla nádej, ale aj možnosť požiadať o podmienečné prepustenie. Už to aj urobil. Šance, že mu súd vyhovie, sú ale podľa expertky minimálne.

Ondrej Rigo je vo väzení od roku 1993, kedy ho vzali do väzby. Vraždy ôsmich žien a jedného chlapca spáchal mimoriadne brutálne. Ranami do hlavy ich umlátil na smrť. Následne si ukájal svoje zvrhlé chúťky. V hľadáčiku mal vždy prízemné byty, a k osamelým obetiam sa vkradol cez okná v noci alebo skoro ráno. Útočil počas ich spánku, a aby nezanechal otlačky, na rukách nosil ponožky. Jeho najstaršia obeť mala 88 rokov. 

"Žiadosť odsúdeného o podmienečné prepustenie z výkonu odňatia slobody bola doručená okresnému súdu Trnava 11. mája. Okresný súd Trnava zatiaľ vo veci nenariadil termín verejného zasadnutia," vyjadrila sa Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave. Okrem súdu bude teraz na ťahu aj väzenie v Leopoldove, kde si Rigo odpykáva trest. Na rozhodnutie sudcu je totiž nevyhnutné hodnotenie práve z ústavu. "Obsahuje najmä správanie odsúdeného vo výkone väzby a vo výkone trestu, aktivitu odsúdeného a plnenie programu zaobchádzania a resocializačnú prognózu, podľa hodnotenia rizika sociálneho zlyhania," vysvetlila Katarína Nováková z kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Zaradiť sa do bežného života môže byť bez pomoci nemožné

Toto hodnotenie musí byť objektívne a konkrétne. Podľa odborníkov to ale pri takomto odsúdenom bude náročný proces. "Predpokladám, že bude psychologicky a psychiatricky vyšetrený a vyjadria sa odborníci a súdni znalci k tomu, že či v jeho konkrétnom prípade je takáto možnosť nádejná," vyjadril sa v telefonáte Dušan Kešický, klinický psychológ a súdny znalec.

 Podľa psychológa je dôležitý aj fakt, ktorý sa preskúmať nedá. A to, ako by na Riga doľahli zmeny v spoločnosti, ktoré sa medzitým udiali. "Totižto, nikdy v histórii väzenstva ešte nedošlo v priebehu 25 tich rokov k takým závažným zmenám ako sa to stalo teraz. A preto my vôbec nevieme, čo to spraví s človekom. Je to šok a v podstate podľa môjho názoru, bez vonkajšej pomoci a bez nejakého usmernenia, bez podpory je to skoro nemožné," pokračoval Kešický. 

Priznať sa odmietol

Napriek ťarche dôkazov a testom DNA sa odsúdený Rigo k početným vraždám nikdy nepriznal. Pritom do spáchania prvej vraždy bol už 11 krát súdne trestaný. Je teraz otázne, či trnavský sudca jeho túžbe po slobode vyhovie. "Vzhľadom na všetky skutočnosti, by som povedala, že je asi malý predpoklad, že sudca bude uvažovať tým smerom, aby bol podmienečne prepustený," zhodnotila na záver celú situáciu expertka na trestné právo Právnickej fakulty Univerzity Komenského a policajného zboru Lucia Kurilovská. 

Pozrite si archívnu reportáž o mužovi z podsvetia Salingerovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy