Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medvieďatá zastrelenej medvedice Inge sú už vo výbehu v bojnickej ZOO
Zdielať na

Medvieďatá zastrelenej medvedice Inge sú už vo výbehu v bojnickej ZOO

Archívna reportáž

BOJNICE / Minulý rok prišla v Liptovskej Kokave o život medvedica. Potom, čo s dvomi mláďatami vošla do dediny a usadila sa na strome, ju zastrelili. Jej dve ratolesti sa stali sirotami a putovali do bojnickej zoo. Vidieť ich však mohli len ošetrovatelia. Najnovšie však mláďatá premiestnili do výbehu v centre ZOO.

V júni minulého roka sa na strome v Liptovskej Kokave usídlila medvedica Inga a jej dve mláďatá. Obyvatelia obce sa báli medveďa a tak medvedicu nakoniec zastrelili. Mláďatá skončili v bojnickej zoo. Takmer rok ich okrem ošetrovateľov nikto nevidel. Dnes sa ale všetko zmenilo. Medvieďatá môžu vidieť aj návštevníci bojnickej zoo. Branislav Tám, zoológ v národnej ZOO v Bojniciach hovorí: "Sú to medvedie deti, vedia sa vyblázniť." Simona  Kubíčková zo ZOO Bojnice dodáva: "Medvede si zvykajú na nové podmienky a na návštevníkov."

Medvedím súrodencom robí vo výbehu spoločnosť samec, ktorého do Bojníc priviezli z Veľkej Fatry. "Samec sa volá Feďo a dvaja súrodenci sa volajú Kubo a Žofka," dodáva Simona Kubíčková. V bojnickej ZOO im už teraz hľadajú nový domov. Podmienkou je to, aby zostali spolu. Branislav Tám dodáva: "V ZOO v rámci Európy je chovaných asi 400 medveďov, máme obrovské problémy s umiestňovaním týchto medvieďat." Nateraz tak zostávajú v bojnickej zoo. Návštevníci ich môžu vidieť každý deň dopoludnia. 

Pozrite si tragický osud matky medvieďat, medvedice Ingy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy