Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdenka Kramplová novou ministerkou pôdohospodárstva
Zdielať na

Zdenka Kramplová novou ministerkou pôdohospodárstva

Miroslav Jureňa už nie je ministrom pôdohospodárstva. <b>"Ježiš Kristus na kríži povedal farizejovi: je mi ťa ľúto, pretože nevieš, čo činíš,"uzavrel Jureňa svoj rozlúčkový prejav biblickým citátom smerom k prezidentovi a premiérovi. POZRITE SI TO SAMI!</b>

Novou ministerkou pôdohospodárstva sa stala doterajšia poslankyňa vládnej ĽS-HZDS Zdenka Kramplová. Do funkcie ju dnes vymenoval prezident Ivan Gašparovič po tom, čo z čela ministerstva odvolal Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) pre jeho údajnú zodpovednosť za kontroverzné prevody na Slovenskom pozemkovom fonde.

"Mojím cieľom bude, aby pôdohospodárstvo zostalo jednou z priorít súčasnej vládnej koalície,"povedal Kramplová po vymenovaní. Ocenila pritom prácu svojho predchodcu. Kramplová bude vo vláde premiéra Roberta Fica druhou ženou spolu s ministerkou práce Vierou Tomanovou.

Novinárom neskôr povedala, že bude riešiť aj prevody pôdy, pre ktoré Fico navrhol odvolať Jureňu. Spory o presuny pozemkov v prospech firmy spriaznenej s Mečiarovou stranou a odvolanie Jureňu vyostrili vzťahy medzi Ficovým Smerom-SD a ĽS-HZDS.

Kramplová je ústrednou tajomníčkou ĽS-HZDS, patrí tak k najbližším spolupracovníkom predsedu strany a bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. V poslednej Mečiarovej vláde v 90. rokoch bola ministerkou zahraničných vecí.

Gašparovič dnes povedal, že výmena ministra "bola treba". "Každý nesieme svoju zodpovednosť a svoje konanie, ale aj za konanie tých, ktorých riadime," uviedol prezident.

Jureňa však dnes opäť obhajoval svoje viac ako ročné pôsobenie v úrade. Vyhlásil, že pôdohospodárstvo sa oživilo, hovoril aj o svojej láske k rodnej zemi. "Ježiš Kristus na kríži povedal farizejovi: je mi ťa ľúto, pretože nevieš, čo činíš," uzavrel Jureňa svoj prejav biblickým citátom smerom k prezidentovi a premiérovi.

 

Neskôr novinárom nechcel povedať, na koho myslel pri označení farizej. Podľa neho to povedal v emotívnej chvíli, keďže sa pre odvolanie z funkcie nahneval. Nechcel však vraj tým nikoho uraziť.

"Základná myšlienka je, pre koho politiku robíme. Ak ju robíme pre preferencie strany, tak je to vážna deformácia. Ak niekto niečo hovorí, mal by sa s tým stotožniť, potom je to farizejstvo," povedal exminister, ktorý už minulý týždeň pri emotívnom vystúpení pred maštaľou skritizoval Fica.

Jureňa pripustil, že by mohol ostať pracovať na ministerstve pôdohospodárstva ako poradca. Kramplová to však nepotvrdila. Exminister pripustil, že sám navrhoval za svojho nástupcu niekoho iného, ale podľa neho Kramplová má predpoklady pre túto prácu.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) očakáva, že agrárna a vidiecka politika bude aj naďalej jednou z priorít štátnej hospodárskej politiky.

"Dúfame, že nová ministerka dohliadne aj na to, aby sa načas začali vyplácať tohtoročné priame platby," povedal dnes ČTK hovorca komory Stanislav Nemec. Práve za súčasnej vlády sa priame platby farmárom z EÚ zvýšili prvýkrát na maximálnu možnú úroveň.

Zdielať na

Najčítanejšie správy