Skoro jasno
15°
Bratislava
Hokejisti sa stretli s ministerkou Lubyovou, následne predstavila svoje plány pre mladých športovcov
Zdielať na

Hokejisti sa stretli s ministerkou Lubyovou, následne predstavila svoje plány pre mladých športovcov

BRATISLAVA / Slovensko potrebuje vybudovať silnú hokejovú generáciu. To sú slová ministerky školstva Martiny Lubyovej po tom, ako sa po majstrovstvách sveta stretla s dvoma najdôležitejšími mužmi slovenského hokeja.

Podľa ministerky Lubyovej treba venovať väčšiu pozornosť mládeži do 18 rokov. "Ministerstvo bude podporovať tím do 18 rokov, pretože sa nachádzajú na takom citlivom bode svojej kariéry, kedy mnohí z nich prerušia športovú kariéru.Odídu do zahraničia študovať, alebo sa dajú na inú kariérnu dráhu či už tu alebo v zahraničí," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. Pomôcť plánuje ale aj iným športom. 

"Tie tímy trénerov pracovať chcú, chcú zlepšovať tú mládež a každá pomoc je vítaná," vyjadril sa generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan. Podľa ministerkiných slov budú poskytovať zariadenia, testovacie metódy a ďalšie koncepcie, ktorými naše národné športové centrum poskytuje. Hokej má byť prvou lastovičkou. To, čo je každému dávno jasné, dnes priznala aj ministerka. "Momentálne je tá práca s mladými ľuďmi podceňovaná v našom športe, práca s deťmi tiež. Mali by sme sa ako ministerstvo, ak keď nemáme veľa financií, snažiť pomôcť tým zväzom," pokračovala Lubyová. 

Máme výrazné športové osobnosti no po nich často krát ďalšie generácie nevyrastajú. Sú aj výsledkom finančných investícii rodičov a ich obetavosti, no nie systému. "Čo sa týka našich úspešných športovcov, môžeme spomenúť Sagana, lyžiarov- Vlhovú, Velez Zuzulovú, všetkých nám ich vychovali rodičia. No aj zahraničie. Ten systém u nás nefunguje, tak ako by sa patrilo," vysvetlil  Radovan Ležovič, moderátor športu TV JOJ. "K súčasnému svetu nemáme adekvátne tréningové prostredie pre mládež a deti. Nesvitá vôbec na dobré časy. V lyžovaní to ťahajú rodičia," povedal v telefonáte otec lyžiarky Velez Zuzulovej, Timotej Zuzula. 

Pokiaľ ide o hokej, plánuje sa aj pilotný projekt - návrat hokeja do základných škôl. "Stalo sa to, že tu prestal fungovať systém a veľkú časť toho fungovania prevzali rodičia. My potrebujeme znovu naštartovať a vytvoriť ten systém, aby rodičia nemuseli všetko financovať," dodal na záver predseda Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút. 

Pozrite si archívnu reportáž o pomoci Petry Vlhovej mladým športovcom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy