Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V jednote je sila. Spoločnosť, ktorá hľadala ložiská ropy, velí na ústup
Zdielať na

V jednote je sila. Spoločnosť, ktorá hľadala ložiská ropy, velí na ústup

HUMENNÉ / Ťažobná spoločnosť, ktorá na severovýchode Slovenska hľadala ložiská ropy a zemného plynu, sa sťahuje. Dobrovoľne sa vzdala prieskumného územia v okrese Humenné a tvrdí, že tak urobila najmä pre odpor miestnych ľudí. Teraz chce skúmať výhradne okolie Svidníka.

"Už bolo na čase, aby sa stiahli. Po takom tvrdom odpore im ani nič iné neostalo," vraví aktivista Ladislav Andrejco. "Ministerstvo životného prostredia zrušilo prieskumné územie Pakostov okolo 130 kilometrov štvorcových, tam sú obce ako Adidovce, Belá, Černina, Hankovce, Jankovce, Koškovce, Košarovce, Ľubiša," informuje ďalší aktivista Vladimír Ferko. 

Len samé prekážky 

Prieskumné územie tvoria takmer tri desiatky obcí v Humenskom okrese. Návrh na jeho zrušenie prišiel zo strany samotného investora. Tvrdia, že mali potrebné povolenia, no tiež rôzne prekážky. "Napríklad aj neopodstatnené a nevysvetliteľné konanie polície, súdov a viacerých štátnych inštitúcií a úradníkov v regióne, ako aj nesúhlas niektorých skupín obyvateľov, či politikov," stojí v stanovisku Alpine Oil and Gas. 

"Prieskumné územie nie je možné obnoviť, no spomínaná spoločnosť môže požiadať o určenie nového prieskumného územia," snaží sa vyjsť v ústrety ministerstvo životného prostredia. Vŕtať by chceli aj v Ruskej Porube. Tam im však práce zabrzdil okresný úrad. "OÚ Humenné žiadateľovi nevyhovel, keďže ten v zákonom stanovenej lehote nedoložil všetky podklady, ktoré bolo potrebné doložiť, t.j. písomné súhlasné stanovisko od všetkých vlastníkov alebo správcov," vyjadril sa Ondrej Mudry, prednosta okresného úradu. 

Ťažiari bojujú

Ťažiari doteraz preinvestovali bezmála 20 miliónov eur a vyzerá to tak, že zbrane neskladajú. "Rozhodli sme sa koncentrovať v tomto momente iba na jednu vrtnú licenciu – Svidník. Predpokladaná ďalšia investícia by mohla dosiahnuť viac ako 100 000 000 €," píše sa v stanovisku spoločnosti. 

Ak overovacie vrty dopadnú úspešne, sú pripravení vytvoriť 200 pracovných miest a miestnym projektom poskytnúť 2 milióny eur. Aktivisti však tvrdia, že bránia čosi, čo je cennejšie ako peniaze. Poľaviť preto nemienia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy