Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Výška poplatkov je podľa nich neúnosná, hoteliéri a majitelia reštaurácií preto podávajú žalobu
Zdielať na

Výška poplatkov je podľa nich neúnosná, hoteliéri a majitelia reštaurácií preto podávajú žalobu

BRATISLAVA / Hotelieri a majitelia reštaurácii spájajú sily a podávajú hromadnú žalobu . Prekáža im výška poplatkov za používanie televízorov a rádií v ich vlastných zariadeniach. Poplatky hradia organizáciám ktoré si uplatňujú autorské práva. Hotelieri sa s prosbou o pomoc obrátili aj na ministerstvo kultúry.

Počúvať rádio, či pozerať televízor v reštaurácii alebo hoteli je príjemne. Podľa hotelierov a majiteľov reštaurácii ale zato platia až príliš veľa. "Platíme za takzvaný verejný prenos, čiže zato, že fyzicky máme televízor, či rádio vo svojich prevádzkarňach a že púšťame nejaký obsah, ktorý je na základe autorského zákona chránený a za ktorý patrí odmena autorom, umelcom alebo producentom. S tým problém nemáme, tento nárok uznávame. Problém máme iba s výškou odmien, ktoré sú netransparentné a ničím neodôvodnené," tvrdí Marek Harbuľák, generálny manažér Zväzu hotelov a reštaurácií SR.

​Najväčší problém je v tom, že uzavrieť zmluvu nestačí len z jednou organizáciou, ale musia tak urobiť so všetkými piatimi, ktoré túto činnosť na Slovensku vykonávajú. A konkrétne s dvomi z nich sa o cene vraj komunikuje ťažko. "Zväz podal žalobu v mene svojich členov na všetky organizácie kolektívnej správy za to, že si neplnia povinnosti vyplývajúce z autorského zákona. Máme za to, že máme nárok nato, aby sme si jednou zmluvou a jedným sadzobníkom vysporiadali všetky práva, ale takýto návrh a ani sadzobník nám zatiaľ nebol predložený," tvrdí Harbuľák.

"O žalobe sme sa dozvedeli z médií. Prekvapilo nás to, nakoľko so Zväzom hotelov a reštaurácií SR v súčasnosti prebiehajú rokovania, ktoré smerujú k dosiahnutiu dohody. Preto si myslíme, že komunikácia prostredníctvom médií by v tejto chvíli riešeniu situácie nepomohla," reaguje Milada Oravcová, zodpovedajúca za vzťahy s verejnosťou pre autorskú spoločnosť LITA.

"Od konca roku 2017 prebiehali konštruktívne rokovania, počas ktorých ZHR SR nespochybňovalo sadzby SOZA. V tomto kontexte nás tvrdenie ZHR SR o neochote dohodnúť sa prekvapuje. Navyše, keď sadzby SOZA patria medzi najnižšie v Európskej únii," tvrdí Silvia Turnerová, PR manager SOZA.​

"Na príklade trojhviezdičkového hotela je to minimálne 85 eur za jeden televízny prijímač ročne. Taký istý hotel by v Rakúsku zaplatil ani nie 7 eur za tú istú službu. Ale čo je najhoršie, nie je tu inštitúcia, ktorá by sa práve touto problematikou zaoberala. Ministerstvo kultúry tvrdí, že zo zákona nemôže, ale napriek tomu rieši náš podnet, ktorý sme smerovali k tomu, že tu nie je tá jedna zmluva a jeden sadzobník," tvrdí Harbuľák.

"Vedenie ministerstva kultúry rieši tento problém aj v rámci aktuálnej novely autorského zákona, ktorá je práve v legislatívnom procese. V nej sa rieši  tak spoločný výber, ako aj legitimizuje možnosť podania žaloby práve takýmto zväzom používateľov," tvrdí Janka Burdová z komunikačného odboru ministerstva kultúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy