Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Tatrách vysadili 8 tisíc stromčekov za jediný deň
Zdielať na

V Tatrách vysadili 8 tisíc stromčekov za jediný deň

Archívna reportáž

MALUŽINÁ / V Liptove sa podaril rekord. Výrazne sa tam rozzelenilo. Môže za to 8 tisíc stromčekov, ktoré vysadili za jeden deň. Po veternej a lykožrútovej kalamite celkovo od roku 2012 pribudlo v Tatrách 685 tisíc nových stromčekov. Lesníci sú nadšení, lebo sadenie bude pokračovať aj v roku 2019 a 2020.

Možno zasadením aj jedného jediného stromčeka sa liptovská príroda stane krajšou, ale i zdravšou. A nielen ona, zdravší určite budú aj 60-ti dobrovoľníci z viacerých kútov Slovenska. "Celkovo v našej spoločnosti pracuje viac ako 4 tisíc ludi a záujem každý rok mnohonásobne prevyšuje kapacity,
vyžrebovali sme 60 z nich," hovorí Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie jednej z firiem. Adrenalínom možno pre viacerých okrem strminy, bolo aj to, že títo ľudia sa na tejto akcii videli prvýkrát.

Na miestnych rúbaniskách už o pár rokov vznikne zmiešaný les. "Smrek, jedla, borovica, smrekovec, cenné listnáče: javor, jaseň, brest a buk ako hlavná hospodárska drevina," hovorí Ján Vrbenský, riaditeľ OZ Liptovský Hrádok. "Dnes sa tu koná rekord, je to hromadné sadenie stromčekov," potvrdil rekord Igor Svitok, komisár Knihy slovenských rekordov. Nakoniec sa slovenský rekord podaril, v priebehu dna bolo zasadených 8 tisíc stromčekov.

Podobných akcií nikdy nie je dosť, keďže smutné správy o hromadnom - a často nelegálnom - výrube veľkého množstva stromov sú žiaľ takmer na dennom poriadku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy