Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza bankových údajov Roberta Kaliňáka je opäť pred súdom
Zdielať na

Kauza bankových údajov Roberta Kaliňáka je opäť pred súdom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Poslanecký asistent Filip Rybanič sa dnes opäť posadil na lavicu súdnej siene v Bratislavskej Petržalke. Pokračovalo tam pojednávanie v kauze zverejnenia údajov z bankového účtu bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

V súdnom procese s poslaneckým asistentom poslanca NR SR Jozefa Rajtára Filipom Rybaničom dnes mali pred súdom hlavné slovo súdni znalci. Tí sa mali vyjadriť k správnosti a relevantnosti dôkazov nadobudnutých prokuratúrou. Na ostatnom rokovaní súdu Filip Rybanič požiadal sudkyňu, aby sa obrátila na súd v Luxemburge, ktorý by ho mohol, no nemusel označiť za whistleblowera, teda oznamovateľa skutočností vo verejnom záujme a to aj keby sa preukázalo, že skutok sa stal a že ho spáchal Filip Rybanič.

Miestami boli v súdnej siene aj vybičované emócie, čo nám potvrdili niektorí aktéri súdneho sporu. Ten bol pre verejnosť nedostupný. "Je to umelo vykonštruovaný proces," hovorí poslanec Jozef Rajtár. Obhajca Filipa Rybaniča Marek Para dodáva: "Zabezpečili sme znaleckú organizáciu, ktorá výraznou mierou narušila doterajšie odborné vyjadrenie, jeho vierohodnosť a spoľahlivosť." Samotný Filip Rybanič vraví: "Predpoklady obžaloby sa z môjho pohľadu darí vyvracať týmto znaleckým dokazovaním, ktoré tam dnes prebiehalo." Sudkyňa vytýčila ďalšie pojednávanie na 19. júna.

Kauza sa začala podaním obžaloby na Filipa Rybaniča:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy