Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pilotov počas pristávania niekto osvetľuje laserom. Polícia chce zabrániť katastrofe
Zdielať na

Pilotov počas pristávania niekto osvetľuje laserom. Polícia chce zabrániť katastrofe

SLIAČ / Pilotov počas pristávania na letisku Sliač niekto osvetľuje laserom. Vojenská polícia spolu so štátnou už preto v okolí letiska zvyšujú hliadky a snažia sa vypátrať páchateľa. Svietenie do kokpitu ohrozuje pilotov najmä počas pristávania, čo môže spôsobiť katastrofu.

Pre niekoho je to zrejme iba zábavka, no od označenia nevinná má poriadne ďaleko. V okolí vojenského letiska Sliač sa už nejakú dobu potuluje zatiaľ neznáma osoba, ktorá pilotov v kokpite počas pristávania osvetľuje laserom. "Laser je monochromatické svetlo, intenzívne zasiahne oko pilota," vraví vojenský pilot, Jozef Jankovič. 

Vojenský pilot vo výslužbe, ktorý na stíhačkách lietal takmer 30 rokov hovorí, že v prípade silného slnečného svetla používajú piloti špeciálne okuliare či štíty, no tie sú proti laseru neúčinné. Pilotove oko sa proti tomu brániť jednoducho nevie. "Keď je ten záblesk silný, môže to oslepiť pilota aj natrvalo," vysvetľuje Jankovič. 

Počas pristávania tak môže nastať mimoriadne nebezpečná situácia. V ohrození je nielen pilot, no aj celá posádka. "Pilot sa snaží vnímať oči má otvorené a vtedy je to fatálny problém, keď sa zasvieti. To ohrozenie je silné a môže dôjsť až k havárii," obáva sa vojenský pilot. 

Vojenská polícia preto spolu so štátnou zvýšili počty hliadok nasadených v okolí letiska, páchateľa s laserom, ktorý takto nebezpečne hazarduje sa snažia chytiť. "Hrozí mu 4 až 10 rokov za všeobecné ohrozenie," informuje riaditeľ vojenskej polície, Michal Migat.

Pozrite si aktuálnu reportáž o spore v prípade letiska v Kráľovej pri Senci. Za prvou zmenou stojí aj ministerka Matečná: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy