Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Záchodová doska, hračky a aj bežné odpadky. Ochranárom bolo 100 vriec na odpad málo
Zdielať na

Záchodová doska, hračky a aj bežné odpadky. Ochranárom bolo 100 vriec na odpad málo

SLOVENSKÝ RAJ / Veľké upratovanie sa v sobotu rozbehlo v Slovenskom raji. Dvadsiatka vodákov takpovediac ušla od domácich povinností a namiesto vysávača do ruky chytili pádla a vrecia. Čistili brehy v Prielome Hornádu po neporiadných ľuďoch. Pred letnou sezónou, ktorá odštartuje v júni, predsa musí všetko vyzerať tip top.

Brehy rieky vyzerali desivo. Nájsť ste na nich mohli samé plasty, pneumatiky, polystyrén v skratke jedno veľké smetisko. A to potrebuje jarné upratovanie. Rozdiel medzi domácim jarným upratovaním a tým v Slovenskom raji je jednoznačný. V raji netreba vysávať, umývať okná či utierať prach, treba pomôcť prírode. Vodáci to zobrali s humorom, pri štarte kričali: "Odpadky traste sa, ideme na vás!" A tak aj bolo.

Sily spojili vodáci z celého Slovenska. Na upratovanie si pripravovali kanoe aj člnky. Vyše 10 kilometrový úsek sa chystali upratovať celý deň. "Pri jednej takejto akcii použijeme stovku vriec ide. Pri jednej akcii! Tá voda, keď je zvýšený stav, tak nám doplaví aj také rarity ako sú koberce, práčky,pneumatiky, chladničky," tvrdí ochranár zo správy NP Slovenský raj, Róbert Javorský.

Odpad pochádza aj od turistov. No najviac neporiadku do Prielomu prinesie voda z okolitých dedín. Samotní vodáci sa nestačia diviť, čo všetko na brehoch objavili. "Kde čo, motorky plastové, dekel zo záchoda, hračky," priznáva Javorský a druhý vodák a čistiť Tomáš Vatycha dodáva: "Vyzerá to zaujímavo. Ako vidíte máme tu plné mechy. A to ešte za nami idú, my otvárame kolónu."

Vodáci mali pripravených od ochranárov viac ako 100 vriec na odpad. Predsa len podľa ochranárov je na vodnej ceste roklinou väčší neporiadok ako na suchej. Popasovať sa museli aj s vyvrátenými stromami v Hornáde. "Kdekoľvek v prírode je to náročné. Možno doma je to jednoduchšie o to, že človek tam má svoj vlastný poriadok a nemusí zbierať veci po niekom inom," tvrdí Vatycha.

Na neporiadníkov majú ochranári páky - pokutové bloky. No má to háčik, musia priestupcov prichytiť priamo pri čine. Až vtedy im môžu udeliť pokutu: "Pri kontrole áno, my môžme dať blokovú pokutu na mieste do výšky 66 eur," priznáva Javorský.

O vyzbieraný odpad sa postarajú ochranári, ktorí ho odnesú na legálne smetisko. Niektorí vodáci z čistenia neodídu iba s dobrým pocitom, pribalili si aj nájdený suvenír. "Ja si beriem tento blatník určite."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy