Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Posledné dni hlásenia sa na vojenskú prípravu. Absolventi získajú viac ako 1 000 eur
Zdielať na

Posledné dni hlásenia sa na vojenskú prípravu. Absolventi získajú viac ako 1 000 eur

BRATISLAVA / Ešte takmer týždeň sa môžu hlásiť záujemcovia o dobrovoľnú vojenskú prípravu. Posledný termín na podanie prihlášky je v piatok 4. mája. Samotný výcvik naplánovali od júla do septembra v Martine.

Rezort obrany záujemcom zabezpečí bezplatné ubytovanie a stravu, požičia im výstroj a výzbroj, preplatí cestovné náklady. Po úspešnom vycvičení absolventov povýšia na vojakov druhého stupňa. Projekt je určený mladým ľuďom od 19 rokov a po skúsenostiach z minulosti urobili aj určité korekcie. "Zmenou, ktorú sme sa rozhodli uskutočniť, je aj doba trvania, ktorú chceme skrátiť z 12 týždňov na 11," povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Za výcvik získajú absolventi príspevok viac ako 1 100 eur a stanú sa jedným zo zdrojov záloh. Precvičovanie aktívnych záloh je ďalším projektom ozbrojených síl. Ten je určený bývalým profesionálnym vojakom alebo absolventom základnej vojenskej služby. 

Tento rok mali v pláne precvičiť okolo 70 ženistov v Seredi, vyše 90 chemikov a viac ako 50 delostrelcov v Rožňave. Všetko sú to spôsobilosti, ktorých je v našich ozbrojených silách nedostatok. "V mieri by sme mohli s týmito počtami, ak sa nám ich podarí naplniť tak, ako sú plánované, pre delostrelcov, chemikov a ženistov, by sme mohli byť spokojní," uviedol náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Milan Maxim. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy