Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Alkoholovým zážitkom mladistvých odzvonilo. Nový zákon uvoľňuje ruky policajtom
Zdielať na

Alkoholovým zážitkom mladistvých odzvonilo. Nový zákon uvoľňuje ruky policajtom

BRATISLAVA / Od augusta 2013 policajti nemali robiť dychové skúšky u maloletých a mladistvých, ak alkohol konzumovali jednorázovo. Robiť to prestali aj mestskí policajti, lebo pri takýchto akciách potrebovali súčinnosť štátnych. Zmení to ale novela zákona, ktorú už schválila vláda.

Mestskí policajti v Seredi vykonávali dychové skúšky u maloletých a mladistvých od roku 1991 odkedy vznikli mestské polície. "Ja to vidím ako zmysluplnú činnosť, ochranu tých mladých ľudí pred návykovými látkami, že ešte to v zárodku ukončíme," povedal náčelník mestskej polície v Seredi Ladislav Fabo. 

"Keď máme podozrenie, že maloletý alebo mladiství sú pod vplyvom alkoholických alebo iných omamných látok, tak pracujeme na základe troch zákonov, a to zákon o obecnej polícií, zákon o ochrane pred toxikomániou a zákon o priestupkoch," povedal vedúci oddelenia prevencie mestskej polície v Malackách Vladislav Kunak. V niektorých mestách na Slovensku obecná polícia nekontroluje požitie alkoholických nápojov u maloletých a mladistvých. Ešte v roku 2013 Prezídium policajného zboru vydalo stanovisko podpísané policajným prezidentom Tiborom Gašparom, že doslovne “jednorázová konzumácia alkoholu osobami mladšími ako 18 rokov k takejto výzve príslušníkov Policajného zboru neoprávňuje“

Podľa Prezídia policajného zboru je zákon o ochrane mladistvých v gescii ministerstva zdravotníctva. "Národná rada schválila, zmenu zákona, v ktorom to policajti, ako mestskí policajti tak aj železniční policajti, budú môcť vykonávať," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa odborníkov na toxikomániu by sa mal tento problém riešiť komplexne. "Obmedzenie predaja len v licencovaných obchodoch, zvýšená cena, mladistvým to je ťažko dostupné, obmedzená reklama na alkoholické nápoje, ktorá musíme povedať u nás zasahuje už deti a v širokom meradle," povedal riaditeľ Centra pre drogové závislosti Ľubomír Okruhlica. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy