Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovensko môže prísť o ďalšie letisko. Sporné sú pozemky pod ním
Zdielať na

Slovensko môže prísť o ďalšie letisko. Sporné sú pozemky pod ním

BRATISLAVA / Slovensko môže prísť o ďalšie letisko. Ide o pristávaciu plochu v Kráľovej pri Senci, ktorá fungovala viac ako 20 rokov. Spor ohľadom pozemkov pod ním vyvrcholil rozsudkom. Opakovane menili majiteľov. Za prvou zmenou stojí aj ministerka Matečná. Ide o letisko, po ktorom sa vlani preháňal báger a urobil veľkú ryhu.

Gabriela Matečná šéfovala Slovenskému pozemkovému fondu v čase, keď tieto pozemky patrili štátu a spravoval ich fond. A práve ten uzavrel zmluvu s prvým nájomcom Pilot Clubom. V tom čase ale fond túto pôdu vydal ako súčasť reštitúcií. Plocha pod letiskom sa tak dostala do rúk jednej dôchodkyne.

Jedna plocha dvaja nájomcovia 

Pozemky pod letiskom následne zmenili majiteľa druhýkrát a ten ich tiež prenajal. Tak nastal stav, že jednu plochu mali v prenájme dva rôzne subjekty. Prvý nájom uzavretý pozemkovým fondom s Pilot Clubom do roku 2056 pritom celý čas platí. Spor preto skončil na súde. "Všetky zmluvy, ktoré sa v roku 2014 až 2016 vykonali a podpísali na Slovenskom pozemkovom fonde naozaj nesú dôvodné podozrenia, že došlo k obídeniu zákona," hovorí konateľ firmy Pilot Club, Branislav Kvasnica. 

Podľa hovorcu SPF nie je žiaden dôvod na prehodnotenie postupu. Sudkyňa žalobu konateľa Pilot Clubu kvôli prevodu vlastníctva pozemkov, ktoré sa používali ako letisko v Kráľovej pri Senci, zamietla. Rozhodnutie ale ešte nie je právoplatné, jedna zo strán sa totiž odvolá. A bude to práve konateľ letiska. Vo veci tak ešte bude konať krajský súd.

Rozhodnutie 

"Súd rozhodol v tých intenciách a argumentoch, ktorými sme sa bránili ako žalovaní v druhom rade," vraví advokát majiteľky pozemkov, Peter Erdős. Hlavným argumentom sudkyne prečo takto rozhodla je najmä to, že žalobca nemá podľa nej naliehavý právny vzťah k veci.  Branislav Kvasnica sa ale nevzdáva. Už má pripravené podklady pre Generálnu prokuratúru.

"Existuje inštancia, ktorá je za to zodpovedná, aby nedochádzalo k porušovaniu zákona pri prevode majetku štátu. Touto inštanciou je generálna prokurátora," hovorí Kvasnica. Problémy letiska sa vyhrotili až do požiaru lietadla. Trestné stíhanie ale polícia zrušila, pretože sa nepodarilo zistiť páchateľa. Škoda bola až stotisíc eur. Okrem toho na letisku pribudlo aj 300 stromov. Vzlietanie a pristávanie je tak prakticky už nemožné.

Začiatkom roka sa o drámu na bratislavskom letisku postaral muž, ktorého museli násilím vyviesť z lietadla:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy