Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Humennom majú unikát. Sviečkomat na cintoríne
Zdielať na

V Humennom majú unikát. Sviečkomat na cintoríne

HUMENNÉ / S automatom na kávu či sladkosti sa už zrejme stretol každý z nás. Videli ste však niekedy automat na kahance? Či lepšie povedané sviečkomat? Takáto novinka pribudla na cintoríne v Humennom. Ľudia si ju nevedia vynachváliť.

Obsluha je úplne jednoduchá a zvládnu ju aj starší. Mnohí sviečkomať už využili. "Každý doma sviečky nedrží," vysvetľuje Humenčanka Mária. 

Kúpiť môžete celý kahanec, alebo iba náplň. Požiadavka takéhoto nákupu priamo na cintoríne prišla od samotných Humenčanov. Riaditeľ technických služieb našiel spôsob, ako im vyhovieť, za našimi hranicami. "Prvý popud na nákup som dostal v zahraničí, v ČR v Uherskom Hradišti," povedal riaditeľ technických služieb miesta Humenné Milan Kuruc. 

Humenčania aj ľudia z regiónu si sviečkomat pochvaľujú. Toto zariadenie navyše samosprávu nestálo ani cent. O zariadenie sa totiž stará prenajímateľ, ktorý si od mesta prenajal pozemok, na ktorom sviečkomat stojí. Samospráve za to dokonca platí nájom. "Výrobky, náplne, bezodkladnú údržbu alebo opravu, ak sa vyskytne, takže za takýchto podmienok sme nemali o čom rozmýšľať," dodáva Kuruc. 

"Tak to je dobré, pretože keď príde niekto cudzí, tak sa nemusí hľadať, že kde by zohnal a to má poruke," rozpráva Humenčanka Jolana. "Netrebalo robiť žiadne elektroinštalácie, urobila sa len jednoduchá betónová Peťka, kde sme to osadili," hovorí Kuruc. 

Sviečkomat funguje v podstate nepretržite počas doby, keď je otvorený aj mestský cintorín. Zariadenie je chránené kamerovým systémom. Miest so sviečkomatmi je na Slovensku iba zopár. Teraz sa k nim pridalo aj Humenné.

Aj v Michalovciach majú unikát. Cintorín bez hrobov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy