Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Besnota je pod kontrolou. V mnohých osadách ale na očkovanie psov nedbajú
Zdielať na

Besnota je pod kontrolou. V mnohých osadách ale na očkovanie psov nedbajú

BARDEJOV / Výskyt besnoty máme na Slovensku pod kontrolou. Je to aj vďaka pravidelnej vakcinácii zvierat. Sú však lokality, kde na to majitelia psov nehľadia a nie sú ochotní za vakcínu zaplatiť. Takto je to aj v bardejovskej časti Poštárka. Veterinári tam očkujú zadarmo. Pomáhajú im študenti z Univerzity veterinárneho lekárstva.

V bardejovskej časti Poštárka majú na počet obyvateľov rekordne veľa psov. Za roky ich podľa miestnych pribúda najmä preto, že pri osade na konci mesta neraz zastaví nejaké auto a štvornohý chlpáč tu ostane napospas osudu. Prevencia besnoty je ale veľmi dôležitá, ide o vážnu chorobu aj pre človeka. Za normálnych okolností by majiteľ musel za vakcínu proti besnote zaplatiť. Takto to majú zadarmo. "Pätnásť eur zaplatí v meste a tu to máme zadarmo," pochvaľuje si miestny obyvateľ.

"Riešime to tak, že sú tu študenti z veterinárneho lekárstva a farmácie a v rámci praxe očkujú," hovorí Marek Hudák, riaditeľ RVaPS v Bardejove. "Majiteľ si ho zafixuje sám a my ho iba pichneme," opisuje zákrok študentka Michaela. "Chodíme sem pravidelne asi tretí, štvrtý rok," vraví Róbert Ondrejka z Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach. "V tejto lokalite hlavne kvôli tomu, lebo v meste Bardejove sme mali v roku 2013 besnotu," objasňuje Hudák.  Ak by to nebolo zadarmo asi by v osade bolo zaočkovaných len zopár psov. Aj vďaka takýmto preventívnym vakcináciám sa darí na území držať besnotu pod kontrolou.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy