Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zemina pod obchvatom môže byť kontaminovaná. Hrozí znečistenie spodných vôd, tvrdia aktivisti
Zdielať na

Zemina pod obchvatom môže byť kontaminovaná. Hrozí znečistenie spodných vôd, tvrdia aktivisti

BRATISLAVA / Na stavenisko diaľničného obchvatu D4R7 pri Podunajských Biskupiciach priviezli zeminu, ktorá pochádza zo stavby novej autobusovej stanice. Areál bol podľa podávateľa podnetu v minulosti chemicky znečistený a pôda by tak mohla v okolí Dunaja ohroziť zdroje pitnej vody. Slovenská inšpekcia životného prostredia, aj Prezídium policajného zboru dostali podnety na možné ohrozenie spodných vôd.

V súvislosti s výstavbou diaľničného obchvatu D4R7 a zeminou pochádzajúcou z bývalého areálu autobusovej stanice, boli podané dva podnety. Jeden podala BVS a druhý Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja. Okrem iných inštitúcií podnety išli aj na SIŽP a odbor kriminálnej environmentálnej kriminality pri PPZ. "Aby prešetrili, či nedochádza k zásadnému znečisteniu životného prostredia a k ohrozeniu obyvateľov a zásobovania obyvateľov pitnou vodou," vyjadril sa Miroslav Dragun, riaditeľ IRBK. 

Konkrétne ide o zeminu, ktorú na stavenisko diaľničného obchvatu pred niekoľkými dňami navozili autá k brehu Dunaja v blízkosti Podunajských Biskupíc. Zemina pochádza z areálu bývalej autobusovej stanice. "Verejnosť vie, že lokalita Nív je ťažko kontaminovaná po rafinérii Apollo," tvrdí Dragun.

Takáto zemina by mohla vážne ohroziť kvalitu pitnej vody v oblasti Žitného ostrova. Podľa developera stavby zemina, ktorá napokon končí na stavenisku obchvatu je ekologicky bezpečná. "Spolupracujeme výhradne s certifikovanými dodávateľmi a môžeme garantovať, že pri realizácii projektov postupujeme v súlade s platnou legislatívou," vyjadrila sa Martina Jamrichová, hovorkyňa spoločnosti HB Reavis. 

Zeminu od developera odoberá, spracúva a vyváža spoločnosť EBA, ktorá uisťuje, že k Dunaju kontaminovanú zeminu nevyváža. "Zemina (štrk), ktorá nevykazuje žiadne nebezpečné vlastnosti, nie je kontaminovanou a nepodlieha prísnym pravidlám pre nakladanie z nebezpečnými odpadmi," píše v stanovisku spoločnosť EBA. 

Táto spoločnosť však nie je jediná, ktorá na stavenisko obchvatu zeminu vyváža. Slovenská inšpekcia životného prostredia podrobnejšie informácie neposkytla, kedže prípad vyšetruje aj Úrad kriminálnej polície. "Vzhľadom na uvedené skutočnosti, nie je možné poskytnúť bližšie informácie k danému podnetu," stojí v stanovisku Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Od spoločnosti Cintra, ktorá diaľnicu stavia, sa  získať stanovisko nepodarilo.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy