Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislavské uličky zdobí nová socha. Niemanda môžu pre šťastie obchytkávať turisti aj miestni
Zdielať na

Bratislavské uličky zdobí nová socha. Niemanda môžu pre šťastie obchytkávať turisti aj miestni

BRATISLAVA / V uliciach a námestiach hlavného mesta Slovenska môžete nájsť niekoľko sôch, ktoré sa stali lokálnymi atrakciami. Takou je napríklad aj socha Čumila, zdanlivo vytŕčajúceho z kanalizácie. Teraz má Bratislava novú sochu vo verejnom priestranstve.

V historickom centre Bratislavy pribudla nová socha. Vidieť ju môže každý, kto sa úzkymi uličkami prejde smerom na hrad. Socha má dve mená. To slušnejšie znie Niemand. "Je to také miesto, ktoré je naozaj živé a som rád, že sa to podarilo dať práve sem. Je to turistické, ale sú tu aj lokálni ľudia, čo je fantastické," povedal umelec a autor sochy "Niemand" Viktor Frešo. 

Ak sa socha v meste stane obľúbenou, jej osudom sa stane, že ju časom ľudia svojimi dotykmi na istých miestach vyleštia. "Som zvedavý, ktorých častí sa budú dotýkať najviac, o čo je najväčší záujem v bežnej populácii," uviedol Frešo.

Autor sochy a celá jeho rodina prišla na odhalenie sochy v tričkách s Niemandovou podobizňou. Otec a umelec v jednom môže byť spokojný, dcéram sa jeho socha, ale aj maľby páčia. Žiadne umelecké dielo sa ale nepáči úplne každému. "Chápať umenie je trochu boží dar, nie je to nutnosť celej populácie," povedal Frešo. 

Pozrite si rozhovor s Viktorom Frešom, ktorý je jeden z najznámejších slovenských výtvarníkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy