Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nevyspytateľné počasie. Záveje a hromadná nehoda na D1, alebo horúci letný deň
Zdielať na

Nevyspytateľné počasie. Záveje a hromadná nehoda na D1, alebo horúci letný deň

POPRAD BRATISLAVA / Pri krásnom počasí, ktoré na celom Slovensku vládne už niekoľko dní, si už ani nespomenieme, aké krušné chvíle prežívali presne pred rokom vodiči jazdiaci po severnej D1 pri Poprade. Mnohí extrémny výkyv nazvali biele peklo - husté sneženie a silný vietor zaviali diaľnicu, na ktorej sa zrazilo takmer 40 áut.

Minulý rok 20. apríla sme museli vytiahnuť zimné čapice pretože na celom Slovensku nasnežilo a na severnej D1 sa stala hromadná dopravná nehoda. No tento rok teploty skôr pripomínajú horúce leto. Pred rokom v približne 40 havarovaných autách uviazli desiatky ľudí a medzi nimi bolo aj 24 zranených, z toho dvaja utrpeli ťažké poranenia.

Hasiči a záchranári sa s obrovskými ťažkosťami dostali k havarovaným autám, pretože na ceste boli vysoké záveje. Vyšetrovanie nehody ukázalo, že na vine pri takomto extrémnom výkyve počasia boli tak či tak vodiči. "Medzi tri najčastejšie príčiny, ktorých sa vodiči dopustili bolo nedovolená rýchlosť, nevenovanie pozornosti a nedodržanie vzdialenosti," vyjadril sa Daniel Džobanik, hovorca KR PZ Prešov.

"Je normálnejšie na apríl to počasie s tým snežením. To, že je teraz stále stabilné teplé počasie, aj toto by som považoval za bláznivé aprílové počasie. Jednoducho nie je normálne, aby v tomto mesiaci tri alebo štyri týždne bolo stále slnečné počasie," hovorí meteorológ Peter Jurčovič.

Minuloročný extrémny výkyv bol ovplyvnený tlakovou nížou a studeným arktickým prúdením. A keďže vieme, že bláznivý apríl so sebou prináša náhle a rôzne zmeny počasia, mali by sme na to byť pripravení. Apríl sa totiž končí až o desať dní a možno budú vodiči znovu nemilo prekvapení.

"Tento studený front bude postupovať do vnútrozemia a bude prechádzať cez naše územie, za ním bude takto prenikať chladnejší vzduch a postupne aj k nám. Okolo 28. apríla tam sa citeľne ochladí," predpovedá Jurčovič.

S prezúvaním pneumatík na letné by ešte aspoň týždeň mali  pre istotu počkať minimálne podtatranskí vodiči.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy