Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Charita pomáha dôchodcom. Mesto to vníma ako zárobok, preto musia platiť daň
Zdielať na

Charita pomáha dôchodcom. Mesto to vníma ako zárobok, preto musia platiť daň

ŽILINA / V Žiline existuje charitatívne zariadenie, ktoré sa stará o dôchodcov bez domova. Žije vďaka dobrovoľníkom a od mesta nežiada žiadnu pomoc. Mesto ale od charitatívnej organizácie chce, aby za prichýlených bezdomovcov odvádzala dane.

Sedemdesiattriročný Jozef prežil dlhé roky bez strechy nad hlavou. Nikdy neholdoval alkoholu, nechcel sa potulovať po uliciach. Teplo domova vtedy hľadal v železničných vagónoch. "Mal som lístok ako dôchodca, neplatil som a 15 rokov som žil na koľajach Praha - Bratislava - Vrútky, občas Žilina," uviedol Jozef Holko, klient zariadenia. 

Jozef má veľmi nízky dôchodok, ale stačí mu na ubytovanie v prenajatom dome. Žije tu spolu s ďalšími penzistami, ktorí by boli inak bezdomovcami. "Majú sociálnu pomoc, zdravotnú pomoc, sprevádzajú ich k lekárovi a tí, ktorí nemajú na lieky, tak im lieky poskytujeme," povedal Igor Koník, šéf charitatívneho zariadenia. 

Dobrovoľníci zháňajú finančné prostriedky na to, aby pomohli starším ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť iné ubytovanie. Napríklad aj tým spôsobom, že Igor Koník vo svojom pútnickom odeve sadne na bicykel, aby sa doviezol do centra Žiliny, kde zbiera peniaze. 

Mrzí ho, že podľa mesta jeho činnosť nie je charitatívna, ale spadá do kategórie činností zárobkových. "Hotely, penzióny, čiže všetky, ktorí majú zisk z tej činnosti, musia odvádzať daň," uviedol Koník. 

Žilinský pútnik vraví, že poslal primátorovi žiadosť o odpustenie týchto daní, no neuspel. "Podmienky určovania a vyberania dane za ubytovanie na území mesta Žilina určuje platné a všeobecne záväzné nariadenie, ktoré vychádza zo zákona o miestnych poplatkoch," uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. Podľa vyjadrenia magistrátu mesta nemôžu ani v tomto prípade prižmúriť oko a urobiť výnimku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy