Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Systém e-Zdravia funguje už na 90 percent. Zamestnancom ale chýba odvaha ho používať
Zdielať na

Systém e-Zdravia funguje už na 90 percent. Zamestnancom ale chýba odvaha ho používať

BRATISLAVA / V systéme e-Zdravie pracuje už viac ako 7 a pol tisíc zdravotníckych zariadení čo je zhruba 90 percent. Údaje doňho zapisuje viac ako 12 tisíc zdravotných pracovníkov. Čo je asi 50 percent z tých, ktorí majú byť pripojení. Vedenie Národného centra zdravotníckych informácií s počtom pripojených vyjadruje spokojnosť. Zdravotníkom vraj ale akosi chýba odvaha systém naplno aj využívať.

Systém elektronického zdravotníctva sa spustil v januári 2018. V priebehu štyroch mesiacov dosiahli slušnú pripojenosť, o jeho fungovaní ale niektorí lekári s nadšením stále nehovoria. "Konštatujú, že im to spomaľuje prácu a zatiaľ veľký význam nepociťujú. Myslím si, že tam bude treba ešte veľa vecí upraviť aj z hľadiska softvéru aj funkčnosti," vysvetľuje prezident Asociácie nemocníc, Marián Petko. 

Z celkového počtu 107 tisíc zdravotníckych pracovníkov systém elektronického zdravotníctva nepoužíva 30 tisíc sestier, pretože ich práva musí upraviť legislatíva. Prepojené tiež stále nie sú laboratória a sanitári, či iné pomocné profesie. Pripojenosť ambulantných lekárov je vysoká. "Naši členovia sú skutočne takmer všetci pripojení a chceme v systéme pracovať. Problémom sú nemocnice, ktoré nevkladajú zdravotné záznamy všetky do systému, tiež chýbajú prepúšťacie správy," uviedol Marián Šoth z Asociácie súkromných lekárov. 

Keďže nemocnice, ambulantní lekári a lekárne sú na 90 percent pripojené, pacienti by logicky do rúk už nemuseli dostávať papierový recept, no stále je tomu tak. "My sme to skúšali, ale pacienti sa nám vracali, je tam problém s elektronickým podpisom, alebo neboli pripojené lekárne, či bol recept validny," vysvetľuje Šoth. 

Aj keď s komplikáciami, systém e-Zdravie vstupuje do ďalšej fázy. Lekárom už tento mesiac umožní vydať predpis až na 12 mesiacov bez nutnosti návštevy pacienta. Od júla spustí funkciu blokovania receptu. Recept vám musí vydať lekáreň, ktorú navštívite, ak ho nemajú musia ho objednať, vy po iných lekárňach už chodiť nebudete musieť.

Zabezpečenie e-Zdravia, ako to funguje? Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy