Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sezóna pstruhov sa začala, rybári ťahali z vody jedného za druhým
Zdielať na

Sezóna pstruhov sa začala, rybári ťahali z vody jedného za druhým

HUMENNÉ / Viete, že práve dnes odštartovali rybári pstruhovú sezónu? Niekoľkí z nich už sedeli pri rieke o piatej ráno. A neverili by ste, akú rybu ťahali z vody najčastejšie.

"Na tejto strane som bol prvý a všetky ryby išli ku mne, jeden zabral na kukuricu a druhý na dážďovku," chváli sa Peter Vasiľ, rybár z Humenného, ktorý bol pri Laborci ako prvý. Jeho rybársky kolega Jozef Barat vysvetľuje, že to najlepšie miesto treba hľadať skoro ráno : "Miesto treba hľadať. Pred dvoma rokmi sa tu nebolo kde postaviť. Toľko tu bolo ľudí."

Pstruhová sezóna sa začala. Aj preto sedeli rybári na brehoch Laborca už od piatej rána. Doteraz boli pstruhy hájené a hoci Laborec nie je pstruhový potok, vyťahovali ich odtiaľ jedného za druhým. Miestny rybársky zväz tu totiž pstruhy napustil, a to viac ako 300 kilogramov. "Boli tu nasadené dúhové pstruhy. Ide o to, aby si ľudia zachytali, pretože to sú ryby, ktoré treba vychytať," vysvetľuje Rastislav Duda, člen Výboru rybárskeho zväzu v Humennom.

Rybačku si užil aj pán Jozef Turický. Je to jeho vášeň už takmer 60 rokov. "V 1959 roku som mal rybársky lístok ako pionier. Vtedy stál 10 korún československých." Rybárčenie je jednoducho vášeň. "Sme tichí blázni, keď sa to tak zoberie, ale poľovníci sú horší, ako my. Keď sedí na posede, nesmiete ani komára zabiť," žartuje Duda.

Napriek nelichotivému prívlastku vraj na rybách mlčky sedieť nemusia. Je to pre nich koníček z iného dôvodu: "Je to kľud a pohoda. Keď máte natrieskanú hlavu debilinami, tak ich vypustíte pri vode von," potvrdzuje Barat a Peter Vasiľ tvrdí, že má aj zdravotné výhody: "Čas strávený na rybách sa pripočítava k životu." "Nie, vôbec nemusíte byť ticho. A ktorá žena vie byť ticho, povedzte mi?" Zažartoval na margo žien Rastislav Duda.

Milovníci rybačky budú môcť pstruhy loviť najbližší polrok. Humenskí rybári presne vedia, čo s nimi: "Manželka ich pripraví so zeleninou," chváli sa Vasiľ a Barat ešte nevie, akú dobrotu z nich pripraví: "Uvidíme, možno na masle, možno obaľované."

Pri rybárčení ale treba byť opatrný, aby nemuseli zasahovať záchranári:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy