Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trhanie medvedieho cesnaku vás môže vyjsť draho
Zdielať na

Trhanie medvedieho cesnaku vás môže vyjsť draho

TRENČÍN / Sezóna zberu medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Rastlinu typickú svojou výraznou vôňou, korenistou chuťou a najmä liečivými účinkami obľubuje čoraz viac ľudí. Tí ju chodia húfne trhať do lesov. Mnohí z nich však porušujú zákon. Medvedí cesnak totiž rastie aj na miestach, kde je jeho zber zakázaný. Ľudia to však nerešpektujú.

Medvedieho cesnaku je napríklad v srdci lužného lesa pri Chynoranoch neúrekom. Trhať sa nesmie. "Tým, že je to rezervácia so štvrtým stupňom ochrany, nesmie sa tu trhať medvedí cesnak, ani iné plody," uviedol Branislav Mráz z Iniciatívy stráže prírody. Je to posledný lužný les na Hornej Nitre. Ľudia však zákazy nerešpektujú.

"Chodia sem s igelitkami, aj s autami, celé bedničky, potom to predávajú, alebo používajú v reštauráciách," pokračuje Mráz. Les intenzívne sledujú členovia stráže prírody. Tí sa snažia ľuďom dohovárať. V niektorých prípadoch musia uložiť aj blokové pokuty.

"Je to priestupok a mali by si dávať pozor, lebo najvyššia sadzba, ktorú môžu dostať, je 3 319 eur," hovorí Mráz. Strážcovia prírody chcú takýmito kontrolami chrániť predovšetkým ekosystém tohto unikátneho lesa a vzácne vtáky, ktoré tu hniezdia. Zberačov medvedieho cesnaku zároveň upozorňujú, že pomaly začína kvitnúť. "On keď začína kvitnúť, tak tie listy už nemajú takú chuť a mohol by sa zmýliť s konvalinkou, ktorá je jedovatá," dodáva Mráz.

Medvedí cesnak si môžete pomýliť aj s jesienkou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy