Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útekom Okoličányho či Leška sa dalo zabrániť. V rukách to držia sudcovia
Zdielať na

Útekom Okoličányho či Leška sa dalo zabrániť. V rukách to držia sudcovia

BRATISLAVA / Odsúdených, ktorí sa vyhýbajú nástupu trestu je v posledných dňoch viac. Podobne sa začínala aj štvrtková reportáž o šéfovi skupiny Okoličányovcov, Robertovi Okoličánym a jeho kumpánovi Jozefovi Leškovi.

Rozsudok, v ktorom dostal Okoličány doživotie a Leško 24 a pol roka, si na Najvyšší súd vypočuť neprišli a keď polícia dostala potrebné dokumenty, obaja už boli pravdepodobne v zahraničí.

Dalo sa úteku Okoličányho, či Leška zabrániť? Mohol ich súd donútiť prísť na pojednávanie, odkiaľ by ich odviedli priamo na výkon trestu. Zákon dnes hovorí, že hlavné pojednávanie v prípadoch s hornou hranicou trestnej sadzby vyššou ako 10 rokov nemožno konať v neprítomnosti obžalovaného. Ten však môže zastupovaním poveriť svojho právnika a využiť právo osobne sa na ňom nezúčastniť. Čiže získať tak čas aj na útek.

Expertka na trestné právo Lucia Kurilovská však tvrdí, že sudca má zákonné možnosti, ako podobným prípadom zabrániť. "Sudca keď vie, že bude vyhlasovať rozsudok, ktorý znamená aj odovzdanie do výkonu trestu, môže využiť zákonné možnosti a dať osobu predviesť. Nie je to jeho povinnosť, ale má právo. Sám si to musí zvážiť," povedala Kurilovská. V tomto prípade to asi sudca nezvážil tak, ako sa to nakoniec odohralo. Úplne inak však postupoval iný senát Najvyššieho súdu. Ôsmeho marca využil všetky svoje zákonné možnosti a východoslovenského podnikateľa Ignáca Iľčišina podozrivého v kauze Transpetrol, zobral do väzby.

Podľa Lucie Kurilovskej je na zváženie, či sa nevydať cestou iných krajín, ktoré predvedenie obžalovaných nedávajú ako možnosť, ale povinnosť každého súdu. "Keď sa určité skutočnosti ukazujú ako veľmi problematické bolo by dobré, aby zákonodarca pristúpil k tomu, aby sa určité ustanovenia novelizovali napríklad, aby bola daná určitá povinnosť sudcovi dať predviesť osobu na hlavné pojednávanie," vysvetľuje Kurilovská. 

Ministerstvo spravodlivosti debatu na túto tému neodmieta a priznáva, že súdy nie vždy využijú všetky zákonné možnosti. "Sme pripravení aj na prípadnú debatu o zmene legislatívy. Otázkou je, či je to v tomto prípade o nevyhnutnosti zmeny legislatívy. Alebo skôr o dôslednom využívaní a uplatňovaní všetkého, čo ponúka platná legislatíva," stojí vo vyjadrení MR SR.

Do výkonu trestu nenastúpil ani Dávid Brtva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy