Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Žltá farba rozžiarila mestá Slovenska. Deň narcisov opäť za dobrú vec
Zdielať na

Žltá farba rozžiarila mestá Slovenska. Deň narcisov opäť za dobrú vec

BRATISLAVA / Piatok trinásteho rozhodne nebol, nie je a nebude čierny. Žltou farbou ho rozžiaria po celom Slovensku narcisy. Rozbehla sa totiž tradičná zbierka, ktorej cieľom je pomôcť ľuďom trpiacim rakovinou. Ako to prebieha tento rok, o tom hovorila Eva Kováčová, riaditeľka Ligy proti rakovine spolu s moderátorom Milanom Juniorom.

Deň narcisov slávi už 22 rok. V tom predchádzajúcom roku sa podarilo vyzbierať až 914 tisíc eur na pomoc ľuďom trpiacim rakovinou. "Všetky tieto peniaze sa v priebehu roka použili. Jednak na financovanie darovacej zmluvy pre nemocnice, zdravotnícke zariadenia, hospice, pre občianske združenia, na podporu výskumu, prípadne na podporu jednotlivých vybraných pacientov v hmotnej núdzi. Rovnako aj rekonvalescenčné pobyty pre pacientov, ten záber je široký," vysvetľuje riaditeľka Ligy proti rakovine. 

​Do služieb Dňa narcisov sa nechal naverbovať aj známy moderátor TV JOJ Junior. "Asi každý z nás v rodine pozná niekoho, kto má dočinenia s touto chorobou a myslím si, že toto je ten moment, kedy intenzívnejšie na tú pomoc myslíme," vraví Junior. Táto zbierka samozrejme nie je limitovaná jedným dňom. Dá sa poslať peniaz aj v priebehu celého roka. 

Tí, ktorí sú cez deň v práci, podporiť môžu prostredníctvom sms správy, alebo si zakúpiť virtuálny narcis cez internet. Všetky detaily a možnosti pomoci sa ľudia dozvedia na stránke Liga proti rakovine. 

"Nie je to len o financiách. Onkologickí pacienti tento deň veľmi intenzívne vnímajú a každý kvietok je pre nich symbolom spolupatričnosti," dodáva Kováčová. V roku 2018 do ulíc vyšlo až 16 tisíc dobrovoľníkov. Označení boli tričkom s logom Liga proti rakovine a s identifikačným číslom. Rovnako pokladnica, ktorú dobrovoľníci držia, je oblepená nálepkami z každej strany proti zneužitiu. 

Missky podporili Deň narcisov aj minulý rok: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy