Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starosta vyhodil riaditeľku školy. Deti na protest zostali doma
Zdielať na

Starosta vyhodil riaditeľku školy. Deti na protest zostali doma

MUŽLA / Starosta v Mužli v stredu odvolal riaditeľku základnej školy – ako argument uvádza výsledky komplexnej školskej inšpekcie. Voči tomu sa postavila veľká väčšina rodičov aj školákov, ktorí dnes na protest zostali doma.

Dve tretiny rodičov žiakov ZŠ v Mužli (okres Nové Zámky) nepustilo svoje deti do školy, navyše viac ako polovica pedagógov prišla oblečená v čiernom, takto chcú vyjadriť nesúhlas s odvolaním riaditeľky. Riaditeľku nominovala školská rada a v auguste ju do funkcie vymenoval starosta. Ten ju v stredu odvolal. "Medzitým bola komplexná inšpekcia na škole, ja vám ukážem, červene sú kritické veci, čo sa týka manažovania a riadenia školy. V jednom prípade ide o to, že nesplní zákonom danú kvalifikáciu pani riaditeľka," vysvetľuje starosta Iván Farkas. 

Certifikát funkčného vzdelávania mala platný do júna minulého roku. Ale do funkcie bola opätovne bola vymenovaná až v auguste, čo situáciu mení. "Do troch rokov by mohla mať ukončené ďalšie funkčné vzdelávanie, ale rovnako je v hre aj funkčné inovačné vzdelávanie. Teraz je teda otázka, čo ona mala absolvovať," objasňuje prípad hlavná školská inšpektorka, Viera Kalmárová. 

Školu navštevuje 160 detí z Mužle a okolitých obcí, dnes sadlo do lavíc len 52. Rada rodičov aj väčšina žiakov je so školou spokojná. Starosta svoje rozhodnutie odôvodňuje informáciou z komplexnej správy školskej inšpekcie. "Zhruba tretia žiakov uviedla, že mala skúsenosť so šikanovaním, alebo bola svedkom ubližovania niekomu inému, toto som nevymyslel ja, toto je zápisnica, zákonný dokument, zápisnica štátnej školskej inšpekcie," bráni svoje rozhodnutie starosta. 

Starosta si dodatočne vyžiadal písomné vyjadrenie k zisteniam inšpekcie. Odpoveď prišla s nasledovným záverom. "Zistenia nie je možné považovať za závažné nedostatky, podobným spôsobom odpovedá značný počet škôl na Slovensku a žiaden zriaďovateľ toto nevyužil ako dôvod na odvolanie riaditeľky školy," dodáva Kalmárová. 

To, či protestné prázdniny budú pokračovať aj zajtra ešte nevedno.

Do školy svoje deti nepustili ani títo rodičia. Mali na to ale iný dôvod: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy