Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Organizátori zhromaždení: Je to zneužitie. "Za slušné Slovensko" nebude značkou politickej strany
Zdielať na

Organizátori zhromaždení: Je to zneužitie. "Za slušné Slovensko" nebude značkou politickej strany

BRATISLAVA / Organizátori zhromaždení sú nahnevaní dvojnásobne. Okrem dôvodov, pre ktoré zvolávajú ľudí do ulíc, ich totiž vyrušuje, že ktosi si na ministerstve vnútra snaží zaregistrovať politickú stranu s názvom "Za slušné Slovensko".

Organizátorom sa darí dostať do ulíc tisíce ľudí. Avšak niekto druhý, kto nemá s protestami nič spoločné, sa ako uviedli Hospodárske noviny snaží pod názvom Za slušné Slovensko zaregistrovať politickú stranu. "Je to zneužitie. Existuje jednoznačná dohoda, že Za slušné Slovensko nebude politickou stranou," povedal Juraj Šeliga, organizátor protestov. 

Ministerstvo vnútra už zaregistrovalo oznámenie prípravného výboru, ktorý začína zbierať podpisy, aby bola zaregistrovaná strana. Prípravný výbor tvoria Radko Olej z Košíc, Magda Želeňáková z Bratislavy a Peter Hardoň z vlkoviec. Magdu želeňákovú si rezort môže pamätať ako hovorkyňu v rezorte pôdohospodárstva z čias, keď bol ministrom Ľubomír Jahnátek. "Keďže organizátori sa vyjadrili, že sú apolitickí a politickú stranu nezaložia, rozhodli sme sa podať pomocnú ruku všetkým nespokojným občanom, vrátane hlavných protagonistov iniciatívy Za slušné Slovensko, založením politickej strany. Strana Za slušné Slovensko má byť a bude otvorená všetkým slušným ľuďom," uviedla Magda Želeňáková

Organizátori zhromaždení sa od tejto strany podľa vlastných slov absolútne dištancujú. Podľa slov právnika, pre organizátorov nemusí byť jednoduché, aby názov Za slušné Slovensko ochránili. "Jedna skupina organizuje svoje ústavné právo na pokojné sa zhromažďovanie a slobodu slova. Druhá skupina realizuje svoje právo politicky sa združovať za účelom správy verejných vecí. V danom prípade majú obe tieto skupiny právo zvoliť si názov, ktorý sa môže javiť v danom prípade ako parazitujúci alebo nejakým spôsobom poškodzujúci," vysvetlil právnik Ján Falath.

"Začali sme proces registrácie ochrannej známky, ochrany názvu a značky Za slušné Slovensko," dodal organizátor zhromaždení.

Prípravný rezort strany organizátorom poslal otvorený list, v ktorom údajne chápu snahu byť apolitický ale reálna zmena sa na politickej sfére dá urobiť iba pomocou politickej strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy