Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko predbehlo viaceré veľmoci. Sme svetovou špičkou v boji proti hackerom
Zdielať na

Slovensko predbehlo viaceré veľmoci. Sme svetovou špičkou v boji proti hackerom

SLOVENSKO / Slovenskí úradníci nemusia byť až takí zlí ako si niekedy myslíme. Po novom patria k svetovej špičke. Slovensko totiž skončilo v hodnotení kybernetickej bezpečnosti na prvom mieste.

Našim úradníkom sa podarilo niečo, čo si skutočne zaslúži obdiv. Predbehli sme aj také kybernetické veľmoci ako Nemecko, Anglicko a Španielsko. Laicky povedané, hacknúť slovenské vládne systémy je najťažšie spomedzi všetkých sledovaných krajín.

Európska komisia navyše navrhla legislatívu, ktorá má chrániť informačné systémy proti hackerským útokom. Vznikajú takzvané národné tímy, ktoré majú prebrať kontrolu nad situáciou, kedy si už pôvodní administrátori nevedia s útokom rady. Práve v tomto je Slovensko svetovou špičkou. "Tieto národné tímy sú vyslovene často hodené do vody, napríklad v prípade, keď administrátori alebo bezpečnostní technici nie sú schopní zabezpečiť bezpečnosť siete pod rôznymi útokmi," povedal Peter Kleinert z Binary Confidence.

Slovákom sa darilo aj v minulosti. Za posledné roky sa im dokonca podarilo poraziť aj špecializovaný tím NATO. Minulý rok skončilo druhé na prestížnom cybersec cvičení, v tomto roku slovenské družstvo tiež zvíťazilo. V Európskej únii by na základe navrhnutej legislatívy mali vzniknúť špecializované centrá, ktoré si budú pri hackerských útokoch pomáhať. 

"Doteraz sme nemali žiadnu takúto permanentnú a stálu spoluprácu, doteraz nebola povinnosť tieto incidenty oznamovať. Takže v momente keď si napríklad Grécko bude potrebovať niečo zistiť, stačí, keď pôjde za jednou osobu na SR a bude vedieť aké incidenty tu boli," uviedla Jana Cappello hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Podľa jej slov, by si tak spomínané Grécko mohlo porovnať či sa niečo podobné, čo oni zažívajú teraz, nestalo aj u nás, a ak áno, tak ako sme to riešili. 

Táto nová legislatíva sa ale netýka iba vládnych systémov. Pocítime ju všetci, ktorí máme založené napríklad emailové schránky. V telefonáte Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov túto variantu objasnila: "Každý občan, ktorý má nejakú emailovú adresu a ide si ju otvoriť na nejakom cudzom, neoverenom počítači, tak dostane spätnú väzbu: pozor je narušený váš súkromný priestor, súhlasíte s tým, boli ste to vy, alebo dali ste práva niekomu inému otvoriť túto vašu adresu na nejakom inom IP počítači?" 

Pozrite si reportáž o tom, čo všetko hackeri vedia - nie vždy ide o negatívnu činnosť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy