Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Problémy v Národnom onkologickom ústave gradujú
Zdielať na

Problémy v Národnom onkologickom ústave gradujú

BRATISLAVA / Problémy v Národnom onkologickom ústave vrcholia. Detaily riešenia, najmä napätia v personálnej oblasti, ale stále známe nie sú. Nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ešte pred Veľkou nocou vyzvala šéfa ústavu Jozefa Valockého k súčinnosti. Výsledok je, že získal na vyriešenie problémov v nemocnici ešte čas do piatku.

Celý problém spustil status na sociálnej sieti primára anesteziológie Jaroslava Mikulu. Verejne upozornil na vážne problémy v onkologickom ústave. "Pán minister, nenavštívite niekedy OAIM v Národnom onkologickom ústave? Boli by to obrázky minimálne ostro kontrastujúce s týmito, ak nie neuverejniteľné." Krátko na to došlo k stretnutiu ešte s Tomášom Druckerom, ktorý následne problémy v tomto ústave potvrdil.

Hlavnými dôvodmi tohto napätia sú zhoršené pracovné podmienky, ale vraj aj to, že sa generálnemu riaditeľovi búri personál. Podstav sestier priznalo aj vedenie nemocnice. Odišlo ich až 25. Okrem toho tesne pred sviatkami sa dostal na verejnosť ďalší problém. Zamestnanci sa sťažovali, že vedenie neprijíma nových ľudí, aj keď ho o to žiadajú. "Áno mám tieto informácie. Znepokojujú ma," priznala nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Vedenie onkologického ústavu ale akékoľvek stopnutie náboru nového personálu odmieta. Ministerka Kalavská aj napriek tomu tieto problémy v nemocnici pre pacientov s najvážnejšou diagnózou aktívne rieši. "Poprosila som pána generálneho riaditeľa, aby mi deklaroval, že špičkoví lekári a sestry sú ochotní zotrvať v tomto ústave a že je tam vôľa dosaturovať chýbajúci zdravotnícky personál," uviedla Kalavská. Ak sa tak nestane, je vraj nútená pristúpiť k riešeniu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy