Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Volali ho bratislavský Sherlock Holmes. Vyšetroval krádeže vzácnych klenotov, ale aj vraždy v podsvetí
Zdielať na

Volali ho bratislavský Sherlock Holmes. Vyšetroval krádeže vzácnych klenotov, ale aj vraždy v podsvetí

BRATISLAVA / Mal prezývku bratislavský Sherlock Holmes a vyšetroval krádeže vzácnych klenotov, falšovanie bankoviek, ale aj vraždy v podsvetí. Inšpektor prvej triedy Michal Filsinger však nebol iba úspešný detektív. Bol to hlavne človek s veľkým srdcom.

Inšpektor Filsinger bol už počas svojho života známy pojem. Za prvej ČSR viedol detektívnu skupinu v Bratislave a boji proti zločincom zaznamenal veľké úspechy. Viaceré prípady vyšetroval v tandeme so Samuelom Lichtenfeldom, jedným z našich najslávnejších kriminalistov. "Podarilo sa im zadržať trojicu židovských emigrantov, ktorí vytlačili celkovo 5,5 milióna československých korún v 500-korunových bankovkách a keďže pochádzali z Rumunska a Poľska, tak prostredníctvom bánk v týchto štátoch chceli peniaze preprať," vysvetľuje policajný historik, Peter Nevolný. 

Na uznávaného detektíva by sa zrejme úplne zabudlo, ak by sa nezachoval jeho album. V tom si Filsinger lepil fotografie zo svojich prípadov a dokonca aj obrázky gangstrov, ktorých vyšetroval. Je v ňom aj záznam o jeho prvom úspešnom prípade vraždy Júliusa Schteinera. Sú tam dokonca aj obrázky zločincov, ktorých Filsinger vypátral. 

"Vidíme tu policajta Krajčoviča, ktorý bol obvinený z vraždy pani Sobolovksej, ktorá nosila na krku peniaze. Údajne tam mala až 7 tisíc korún," vraví Nevolný o prípade brutálnej vraždy v Komárne. 

Po vojne ho ako karpatského Nemca zatkli a obvinili z kolaborácie s nacistami. Až na súde sa preukázalo, že pomáhal partizánom aj prenasledovaným židovským rodinám. Nakoniec bol spod obžaloby oslobodený. Filsinger bol nielen vynikajúci detektív, bol to tiež skromný človek, ktorý o svojich hrdinských činoch v čase holokaustu s nikým nehovoril.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy