Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Oblievačka alebo lyžovačka. Slováci si vychutnali Veľkonočný pondelok
Zdielať na

Oblievačka alebo lyžovačka. Slováci si vychutnali Veľkonočný pondelok

SLOVENSKO / Niektorí si vychutnávali tradičnú oblievačku, iných na svahy vytiahlo pekné počasie. Slováci si veľkonočné sviatky užil rozdielne, ale všetci do sýtosti.

V rusínskej dedinke Čirč sa ešte stále dodržiavajú veľkonočné tradície. Miestnym chlapcom  dievčatá určite neujdú. "O šiestej som vstal, po obliekal som sa, zobrali sme partiu, vedrá, hudobné nástroje a išli sme oblievať dievčatá," povedal Janko, jeden z oblievačov z dediny Čirč.

Stále platí, že dievčatá majú pred týmto dňom rešpekt. Ale tie dnešné môžu byť ešte rady, že neskončia tak ako ženy kedysi. "S vedrami sme ich oblievali a do potoka hádzali dievčatá," priznal Milan. Oblievači z Čirča sú v porovnaní zo svojimi predchodcami k dievčatám trochu nežnejší. Vodu z chladného potoka nahradila znesiteľnejšia podoba. "Už radšej zoberieme teplejšiu vodu. Nie z potoka, ale z vodovodu," povedal Lukáš.

Dievčatá z Čirča majú k oblievačke celkom pozitívny vzťah. "Podľa mňa je to pocta, lebo je to taká tradícia a u nás sa to zachováva," povedala Mária. Ďalšia z obyvateliek, Marianna pritakala: "Keď už som to schytala, tak nech som aspoň zdravá aspoň celý tento rok a stále krajšia a krajšia."

"Svojim spôsobom sa to modernizuje, ale je krásne že tieto tradície sú aj keď mi je tých dievčat ľúto občas. Ale to predsa patrí k tomu," dodala speváčka ľudových piesní, Anna Servická.

Chlapci prezradili dôvod, prečo ich veľkonočné pondelky tak veľmi tešia. Dievčatám nechcú robiť zle, litre vody na nich vyliate majú iný zámer. "Aby boli zdravé a krásne."

Počasie počas Veľkonočného pondelka si užili aj lyžiari

Takzvaní skipatroli, čiže policajti, ktorí dohliadajú na bezpečnosť na svahoch bolo roboty dosť. Po upršanom víkende, pri slnečnom počasí v Nízkych Tatrách, boli zjazdovky plné lyžiarov. A keďže je veľkonočný pondelok, tak sa aj šibalo, aj sa pripíjalo. Vraj na zdravie dievčat.

Poniektorí lyžiari si kvôli dnešnému dňu ku lyžiam pribalili aj štipľavé korbáče. "Tento korbáč so mnou pricestoval z Prievidze," povedal jeden z lyžiarov. "V Tatrách ešte nie sú prúty, tak bolo treba doniesť z Myjavy a upliesť osmičkové," dodal ďalší. 

Čím viac bolo slnka, tým viac pribúdalo aj lyžiarov a zábavy. Aj keď poniektorí nielen lyžovali, ale sa aj občerstvovali. "Chcel by som vás nejakým spôsobom poprosiť, vzhľadom na to, že popíjate pivko, aby ste to prosím vás nepreháňali. Boli opatrní na seba, ale aj na ostatných lyžiarov, aby nedošlo k zraneniu," povedal priamo na svahu jeden zo skipatrolov.

"Jednou z hlavných úloh skipatrolu, je aj kontrola alkoholu, je to vizuálna kontrola. Skipatrol nemá právomoc vykonávať dychovú skúšku na alkohol pomocou prístroja," objasnil Andrej Kyška, vedúci skipatrolu na Chopku v Nízkych Tatrách. Avšak aj tak vie skipatrol podguráženým lyžiarom skomplikovať život. "Blokujeme mu skipas, ak skipas nemá, ak je to skialpinista, za pomoci skútra ho zo zjazdovky zvezieme na dolnú stanicu," dodal Andrej Kyška

Na svahu musel zasahovať aj vrtuľník. Letel k ťažkému úrazu, ktorý sa stal aj napriek tomu, že lyžiarka mala prilbu. "Na Rovnej holi, lyžiar prudko zabrzdil, lyžiarka za ním nevedela rýchlo zareagovať a nabúrala. Je tam podozrenie na vážny otras mozgu," uviedol vedúci skipatrolu. Aj poobede, po uzatvorení zjazdoviek, keď trate upravoval ratrak, došlo k úrazu. "Apelujem, aby lyžiari dodržiavali uzávery zjazdoviek. Dnes si jeden lyžiar zbytočne zlomil kľúčnu kosť po strete s ratrakom," dodal Andrej Kyška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy