Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľkonočné sviatky: Obchody zažívali nákupný kolaps a nakupujúci peklo
Zdielať na

Veľkonočné sviatky: Obchody zažívali nákupný kolaps a nakupujúci peklo

SLOVENSKO / Obchody sú počas Veľkej noci po prvý raz zatvorené , a to hneď tri dni. Keďže už včera bolo zatvorené a bude aj zajtra a pozajtra, väčšina predajní to pocítila. Ľudia si masovo dopĺňali svoje domáce zásoby. Prvý silný nákupný deň bol Zelený štvrtok, no na Bielu sobotu to už vyzerá ako tesne pred koncom sveta.

Jeden deň medzi tromi sviatkami ľudia využili naplno. Už v skorých predpoludňajších hodinách sa parkoviská zapĺňali autami a obchody najmä s potravinovým sortimentom, boli plné zákazníkov. A to až natoľko, že sa kopili sťažnosti, že sa k niektorým výrobkom nedá dostať. "Katastrofa, blíži sa hádam tretia svetová. Hrozné, veľmi veľa ľudí. Vajíčka, majonéza a takéto záležitosti, to sa tam nedá ani pohnúť. Som úplne šťastná, že som odtiaľ vonku, lebo fakt to ide na nervy, toto je vyslovene stresujúce. ," povedala jedna z nakupujúcich. 

Odborník v tejto oblasti má na to jasné vysvetlenie. "Relatívny blahobyt spôsobuje aj určitý chaos. Ľudia by určite toľko nenakupovali, keby príjmy v domácnostiach neboli tak vysoké.Tie nákupy sú väčšie napriek tomu, že ten rast cien potravín bol pomerne vysoký," uviedol Ľubomír Drahovský dopravný analytik. Podobná situácia bola aj v ďalších obchodoch. Najviac ľudia nakupovali potraviny. Mnohí mali košíky úplne plné. Vo veľkom ale kupovali aj iný sortiment. "Je to úplne plné. Nedá sa prechádzať niektorými boxami, je tam veľa ľudí," vyjadrila sa nakupujúca.

Podľa Ľubomíra Drahovského je to ešte stále nezvyk slovenských spotrebiteľov na túto už staronovú novinku. "Ľudia si ešte nevedia odhadnúť tej ktorej domácnosti, pretože nie často sa v roku stretávajú s tým, že nebudú môcť dva dni po sebe nakupovať," dodal. Podľa bankových štatistík o platbách kartou,  vlani ľudia najviac nakupovali počas Zeleného štvrtka. A vtedy míňali aj najväčšie sumy. A na Veľký piatok a Bielu sobotu počet transakcií postupne klesal. "Slováci si veľkonočné nákupy nenechávali úplne na poslednú chvíľu. V obchodoch platili kartami najmä na Zelený štvrtok alebo v stredu. V priemere každú druhú platbu kartou realizovali v potravinách alebo v supermarketoch," povedala v telefonáte hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

Ak sa táto situácia nezmení a obchody budú počas sviatkov zatvorené aj naďalej, ľudia si na to podľa obchodného analytika časom zvyknú. Chod svojich domácností tak prispôsobia tomuto stavu. Je to ale podľa odborníka otázka až niekoľkých rokov.

Pozrite si našu reportáž o nakupovaní a cestovaní počas sviatkov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy