Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Maturitné tablo s rekordným meškaním
Zdielať na

Maturitné tablo s rekordným meškaním

Archívna reportáž

REVÚCA / Maturovali v roku 1967 a opäť sa zišli na pôde revúckeho gymnázia. Mali na to ale špeciálny dôvod. Ich trieda totiž nikdy nemala maturitné tablo. Vzniklo až teraz, po 50. rokoch.

Tablo absolventov pribudlo na stenu školy po neuveriteľných 50. rokoch. Prečo to vlastne nebolo skôr? Spoluautor tabla, Daniel Keder, vysvetľuje: "Fotografie som vyzbieral ja pred maturitou, na kvázi maturitné tablo, zviazal som ich gumičkou a odložil." Po maturite sa však všetci prirýchlo rozpŕchli a na tablo vtedy nikto nemyslel. Pri každom spoločnom stretnutí ich to ale poriadne mrzelo. Milan Hutka, spoluautor tabla vraví: "V kútiku duše sme cítili, že to tablo nám tu chýba."

Všetko ale zmenila milá náhoda, keď pán Keder po polstoročí našiel v šuplíku odložené a neporušené fotky svojich spolužiakov. "Vtedy skrsla myšlienka, keď som to dal priateľovi a on: „spravme tablo“. Teraz? Po päťdesiatich rokoch? Hovorí „stojí to za to!“ - hovorí pán Keder. Michal Hutka opisuje proces: "Takže som vymýšľal, vymýšľal, konzultovali sme spolu a za nejaké dva mesiace sme dospeli k tomuto finálnemu záveru.

Toto tablo však nie je úplne bežné. Dozviete sa z neho aj čo-to o životoch týchto 28-mich študentov, z ktorých sú už teraz dôchodcovia. Milan Hutka hovorí: "Ten text vznikol úpravami dlhých veľkých textov, všelijakých nápadov. Je to aj také zhrnutie života." Jeho niekdajšia spolužiačka Gila Matúšová dodáva: "Ako keby sme sa vrátili o 50 rokov späť."

Pozrite si aj príbeh ďalšieho netradičného maturitného tabla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy