Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Napätie v Národnom onkologickom ústave. Personálu ubúda a pacientov pribúda
Zdielať na

Napätie v Národnom onkologickom ústave. Personálu ubúda a pacientov pribúda

BRATISLAVA / V Národnom onkologickom ústave rastie napätie medzi personálom. Zdravotné sestry sú vo výpovedných lehotách, niekoľko lekárov odišlo, pacientov pribúda. Zamestnanci tvrdia, že riaditeľ zastavil prijímanie nových ľudí.

Podľa výpovede zdravotnej sestry, vedenie Národného onkologického ústavu neprijíma nových zamestnancov, napriek tomu, že lekári aj sestry ho o to žiadajú. Sestier je málo, sú preťažené a vedenie vraj dalo náboru stopku. "Áno, viem o tejto situácii a tiež som z toho veľmi znepokojená," uviedla Andrea Kálavská, ministerka zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ministerka s riaditeľom a s ostatným zdravotníckym personálom pritom hovorila v pondelok a aj v stredu. "Príčinou ich nespokojnosti sú sťažené pracovné pomery. Taktiež preťaženosť a počet lôžok na áre. Je ich málo, pacientov pribúda a náročné operácie sa posúvajú," dodala ministerka.

Vedenie Národného onkologického ústavu obvinenia zo zastavenia náboru odmieta. Počet nových onkologických pacientov vraj u nás rastie enormným tempom a zvyšovať úmerne personálne kapacity je nemožné, ak chcú vyrovnať počet a udržať kvalitu personálu. "V roku 2017 sme mali napríklad o 600 príjmov viac, ako v roku 2016. Rovnako evidujeme extrémne vysoký nárast počtu pacientov, ktorí navštívili ambulancie na oddelení ambulantnej chemoterapie. V roku 2017 ich počet dosiahol 70-tisíc, čo je v porovnaní s rokom 2012 nárast o 15-tisíc," objasnila situáciu Martina Šoltésová, hovorkyňa NOÚ. V minulosti už údajne vykonali niekoľko opatrení, aby svojich zamestnancov v práci udržali. "Vedenie pristúpilo k rôznym finančným benefitom pre zamestnancov. Z novej kolektívnej zmluvy vyplýva aj zvýšenie základných platových taríf pre zdravotnícky personál, zvýšenie príplatku za zmennosť, či skrátenie pracovného času," povedala Martina Šoltésová.

V minulom mesiaci im dokonca stúpla aj chorobnosť zamestnancov. "V súčasnosti zaznamenávame omnoho vyššiu práceneschopnosť našich zamestnancov ako v ostatných mesiacoch. V mesiaci február bolo práceneschopných 120 zamestnancov z toho 47 sestier," uviedla hovorkyňa NOÚ.

"Poprosila som riaditeľa, aby situáciu zmenil, aby nábor spustil a aby sa situácia upokojila. Ak sa to nestane pristúpim k riešeniu že nábor sa spustí," dodala Andrea Kálavská, ministerka zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy