Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Otrava dravcov pokračuje. Ďalších 14 uhynulo
Zdielať na

Otrava dravcov pokračuje. Ďalších 14 uhynulo

NITRA / Ďalšie uhynuté dravce v Nitrianskom kraji, tentokrát ich našli ráno v blízkosti rybníka pri Kolíňanoch. Až 14 kusov myšiakov hôrnych ležalo na poli. Všetko vyzerá tak, že dravce boli otrávené.

Štrnásť myšiakov hôrnych ležalo vedľa seba v poli. Dravce boli už v značnom štádiu rozkladu, podľa odhadov k ich úhynu došlo zhuba pre mesiacom.  "To, že dravce sú takto nakope znamená, že zdroj bol blízko a jedy sú silné," vraví ochranca dravcov, Stanislav Kováč. V blízkosti dravcov sa našla pohodená hlava ovce, ktorá bola zrejme potretá jedom. Vyzerá to tak, že niekto ju dal na pole zámerne.

Ochranári a aj poľovníci sú z toho čo sa deje rozhorčení. Nebezpečenstvom hrozí aj ľuďom, či zvieratám. "Keby to chytili dieťa alebo pes, dokonca sme mali prípady, keď nám psov takto otrávili," upozorňuje riaditeľ poľovníckej komory, Imrich Šuba. Ochranári a aj poľovníci upozorňujú, že takéto dravce sú užitočné a v prírode potrebné. "Zožerie do roka minimálne 800 hrabošov oni držia explóziu hrabošov na znesiteľnej miere," dodáva Kováč.

Spoločenská hodnota uhynutých myšiakov hôrnych je takmer 14 tisíc eur. Polícia už začala trestné stíhanie, páchateľovi hrozí trest odňatia slobody jeden až 6 rokov. 

Päť kusov dravcov našli deň predtým v Tvrdošovciach.Minulý týždeň na poli pri Malom Cetíne bola uhynutá samica orla kráľovského, ktorá k nám priletela z Maďarska. V nedeľu v blízkosti Zemného našli otrávených štyroch orliakov morských. Na strome bolo aj hniezdo, pri kontrole v ňom objavili dve mŕtve mláďatá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy