Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cestovné v mestskej doprave bude asi vyššie
Zdielať na

Cestovné v mestskej doprave bude asi vyššie

Zdroj: Joj.sk

Ak sa dopravcovia nedohodnú na systéme jednotného vybavovania cestovného, DPMBB bude svoje čipové karty ponúkať v akcii zadarmo alebo za korunu

Cena cestovného v banskobystrickej mestskej doprave pravdepodobne od začiatku budúceho roku vzrastie. Ako agentúru SITA informoval prednosta magistrátu Radoslav Lukaj, mesto zrejme schváli zvýšenie maximálnej ceny základného cestovného zo súčasných 15 na 16 korún.

Bude na dopravcoch, či túto hornú hranicu aj využijú, alebo budú mať cestovné lacnejšie. "Čelíme výrazným tlakom hlavne zo strany SAD Zvolen na zvýšenie dotácií od mesta. Tieto, ako každé iné prostriedky, sú limitované rozpočtom mesta, preto hľadáme aj iné formy," povedal Lukaj.

Mestskú dopravu v Banskej Bystrici prevádzkujú dvaja dopravcovia - SAD Zvolen a mestská firma Dopravný podnik mesta Banská Bystrica (DPMBB). Prevažnú časť výkonov zabezpečuje SAD Zvolen. DPMBB prevádzkuje len doplnkové mikrobusy na piatich linkách s frekvenciou spojov zhruba raz za hodinu, v novembri by však mala začať postupne spúšťať trolejbusovú dopravu na siedmich linkách, ktoré v súčasnosti zabezpečuje SAD Zvolen autobusmi.

Cena základného cestovného je v súčasnosti u oboch dopravcov 14 korún, pri platení čipovou kartou 13 korún, niektoré skupiny obyvateľov majú rôzne zľavy.

Cestujúci však napriek niekoľkomesačným vyjadreniam oboch dopravcov aj mesta o záujme dohodnúť sa na systéme jednotného vybavovania cestovného stále nemôžu používať čipové karty jedného dopravcu aj vo vozidlách druhého dopravcu.

Lukaj, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva DPMBB, preto avizoval, že po spustení prevádzky trolejbusov budú môcť cestujúci získať čipovú kartu DPMBB akciovo zadarmo alebo za korunu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy