Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úspešný príbeh meteoradarov. Meteopress zachytí aj tie najmenšie kvapky dažďa
Zdielať na

Úspešný príbeh meteoradarov. Meteopress zachytí aj tie najmenšie kvapky dažďa

LUČENEC – Dokážu objaviť búrky vo vzdialenosti 250 kilometrov, zachytiť 0,1 milimetrovú kvapku vo vzdialenosti 110 kilometrov a všetky údaje posielať do systému každú minútu, na rozdiel od veľkých radarov, ktorým to trvá 5 – 10 minút. Reč nie je o tajomných praktikách tajných služieb ale o meteostaniciach, ktoré na určovanie počasia používa aj TV JOJ a vaše obľúbené Najlepšie počasie. V pondelok ich bude na Slovensku o jednu viac. Viete kde?

Približne 16 hodín skladali technici špeciálny meteorologický radar. Použili pritom súčiastky z troch krajín sveta. "Z Japonska, nejaké súčiastky z Maďarska a podstavec vyrábame v Českej republike," uviedol Michal Najman z Meteopress. Letisko v Boľkovciach pri Lučenci je ideálna poloha pre radar a zber dát z celého stredného Slovenska. "Keď to dáme do pohybu, je vidieť ako tie oblačné pásma postupujú, kedy prídu, ako sa vyvíjajú," uviedol Peter Jurčovič, meotorológ Najlepšieho počasia.  

Znie to neuveriteľne, no nájsť na Slovensku dobré miesto pre radar je veľkou výzvou. Problematický je východ Slovenska. „Zatiaľ sme tam urobili niekoľko simulácií. Letisko Svidník a Poprad dopadli biedne. Máme vytipované ešte dve lokality, no naďalej intenzívne hľadáme,“ prezradil Najman.

Aké je dobré miesto pre radar?

Povedali by ste, že na inštaláciu meteorologického radaru stačí vysoký kopec. Nie je to ale celkom pravda. Najvyššie kopce nie sú ideálne, pretože zrážky vypadávajú aj z nízkej oblačnosti, čo by vysoko položený radar zrejme nezachytil. Problémom sú aj zalesnené oblasti v blízkosti radaru, ktoré spôsobujú falošné odrazy a spomedzi dát sa nedajú odfiltrovať.

Ideálna je teda vysoká budova, od ktorej sú najbližšie hory vzdialené aspoň 20 – 30 kilometrov. V okolí by sa tiež nemali nachádzať ani vysoké stromy, ktoré blokujú signál radaru.

Malá firma s veľkou radarovou sieťou

Projekt meteostaníc vznikol v Česku. Nie jednoducho, nie bez problémov, no bez štátnych aj európskych dotácií. Prečo sa teda oplatí do podnikania púšťať? „Keby som mal spočítať, koľkokrát som počul vetu: Ja tým predpovediam neverím, radšej sa pozriem na radar, tam to všetko uvidím,“ vysvetľuje Najman.

S vybudovaním radarovej siete ale prišli problémy...administratívne, medziľudské, finančné. Českí a maďarskí nadšenci do počasia teda spojili sily a rozhodli sa postaviť vlastný radar. Napriek prvým rokom, ktoré nepriniesli očakávaný úspech a nadšenie sú dnes radary Meteopress v mnohých krajinách. Okrem Česka, Maďarska a Slovenska je to aj Brazília či Rakúsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy