Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jánošík je mŕtvy už 305 rokov. Pôvodne ho chceli napichnúť na kôl
Zdielať na

Jánošík je mŕtvy už 305 rokov. Pôvodne ho chceli napichnúť na kôl

BRATISLAVA / Od popravy legendárneho Juraja Jánošíka uplynulo 305 rokov. Historici s istotou nevedia, či zbojníckeho kapitána zavesili na hák 17. alebo 18. marca. Presne sa nevie ani to, ako dlho počas trestu zomieral a kde je jeho telo pochované.

V minulosti sa nerozlišovalo medzi krádežou a lúpežou, ale už prví uhorskí panovníci trestali rozličné zločiny smrťou. "Už v 11. storočí za krádež bol udelený najťažší trest," povedala Diana Duchoňová, historička Slovenskej akadémie vied. Najťažším trestom bolo sťatie, lúpež sa trestala smrťou v kolese a za ostatné zločiny sa vešalo. Zbojníkom v prípade zabitia človeka vymerali sťažený trest. "Veľmi často sa sťahovali kúsky kože z chrbta alebo zbojník prišiel o končatinu alebo mu odrezali uši ešte predtým, ako odvisol," uviedla historička. 

V roku 1608 v Kremnici popravili lídra zbojníckej družiny Mikuláša Pastierika, ktorému kat najprv odral kožu na chrbte, následne ho ťahali za koňom a pred radnicou mu žeravými kliešťami vytrhával kusy mäsa z tela, aby ho napokon lámali v kolese. "Tresty niekedy neboli adekvátne tomu, čo sa stalo. Ale v niektorých historických zmienkach sa spomína, že tresty mali aj prevýchovný účinok," povedal advokát Ondrej Mularčík. Telá popravených zbojníkov alebo ich časti nechali kvôli výstrahe pri cestách, kde zbíjali.

Ešte v 16. a 17. storočí boli tresty pre zbojníkov mimoriadne kruté. Historici objavili prípady upálenia či napichnutia na kôl. Od 18. storočia ale zaznamenávajú menej zmienok o zbojníctve. "V 18. storočí dochádza k zmierňovaniu trestov. Väčšinou sa trest smrti zmiernil na vyhnanie z mesta. bohatí ľudia sa zo svojich trestov mohli vykúpiť," dodala Diana Duchoňová.

"Jánošík bol riadne súdený a na tú dobu mal obhajcu, mal prokurátora," povedal advokát Mularčík. Advokát ale upozorňuje, že spôsob naloženia s obvineným a obžalovaným bol diametrálne odlišný od toho súčasného, a to aj po odsúdení. "Neexistovali žiadne ľudské práva. Dochádzalo až k mučeniu. Samotný výkon trestu bol drastický," dodal advokát.

Rovnako väzenie ako forma trestu neexistovalo a malo slúžiť len do vynesenia verdiktu. Odsúdený bol zvyčajne do troch dní prevezený na popravisko, ktoré spravidla nebývalo v meste. Dôvodom bolo, že kat pochovával odsúdených pri popravisku a vrchnosť nechcela, aby bolo mesto takýmto spôsobom pošpinené. Niekedy ale boli popravy v mestách počas trhov, aby ich sledovalo množstvo ľudí. "Bolo to robené pre ľudí, ako nejaké divadlo hrôzy," uviedla historička. 

Jánošíkovi v obžalobe vyčítali aj fakt, že s kamarátmi tajne sňali zo žilinského popraviska telo spriazneného zbojníka Mikuláša Šusteka. Kde skončilo Jánošíkove telo a ani to, či sa s ním mohli rozlúčiť príbuzní, nie je známe. "Počas cesty na popravisko bol možno nejaký kontakt," dodala Diana Duchoňová.

Pred Vianocami 1713 odsúdili v Tepličke nad Váhom na smrť aj jeho staršieho brata Jána za pomoc Jánošíkovi. Po Szatmárskom mieri a stabilizácii pomerov v Uhorsku dochádza k ústupu zbojníctva. Krajina začala prosperovať a čoraz menej ľudí bolo nútených zarábať si na obživu zločinom.

Legendárny zbojník svoju popravu prežil o celé storočia, hoci jeho činy sa v podaní básnikov, maliarov či filmárov diametrálne líšia od reality. Za svoj vzor ho dokonca v roku 2008 vyhlásila aj vláda SR pod vedením Roberta Fica. "Julo Satinský povedal, že Slovák bude dovtedy hlúpy, kým nepochopí, že Jánošík bol obyčajný zlodej," dodal advokát Ondrej Mularčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy