Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rezort obrany robí nábor na dobrovoľných vojakov. Za 11 týždňov ponúka 1100 eur
Zdielať na

Rezort obrany robí nábor na dobrovoľných vojakov. Za 11 týždňov ponúka 1100 eur

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rezort obrany spustil prijímacie konanie do dobrovoľnej vojenskej prípravy. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková. Záujemcovia sa môžu hlásiť online na stránke ministerstva obrany alebo prostredníctvom regrutačných skupín v krajských mestách do 27. apríla tohto roka.

Absolventi získajú za 11 týždňov základné vojenské vedomosti a zručnosti a viac ako 1 100 eur. Počas trvania výcviku zabezpečí rezort obrany pre vojakov bezplatné ubytovanie, stravu, zapožičanie výstroja a výzbroje a preplatenie cestovných nákladov. Po úspešnom ukončení výcviku budú absolventi povýšení na vojakov 2. stupňa, stanú sa jedným zo zdrojov záloh, a v prípade záujmu o vstup do Ozbrojených síl SR už nebudú musieť absolvovať základný vojenský výcvik.

"Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je jednou z priorít nášho rezortu, ako aj Slovenskej národnej strany. Pre záujemcov sme ešte v minulom roku vytvorili priaznivejšie podmienky a pre tento rok sme nastavili aj termín výcviku tak, aby bol priaznivejší aj pre študentov stredných a vysokých škôl. Začiatok je teda naplánovaný na 2. júla a ukončenie na 14. septembra. Opäť bude prebiehať v Martine v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Ako doplnil náčelník Generálneho štábu Milan Maxim, občania sú prostredníctvom dobrovoľnej vojenskej prípravy pripravovaní na obranu vlasti a následne sú zaraďovaní do záloh, pričom majú otvorenú možnosť vstúpiť aj do aktívnych záloh a byť teda pripravení na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu.

"V neposlednom rade je potrebné uviesť, že absolvovanie DVP je prínosom aj pre osobnostný rozvoj občanov a mnohé skúsenosti a zručnosti získané počas DVP využijú aj v bežnom živote,“ zdôraznil Maxim.

Rezort obrany má aj tento rok ambíciu vycvičiť 150 vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy, ktorí splnia zákonné požiadavky, medzi ktoré patrí štátne občianstvo Slovenskej republiky a trvalý pobyt na území Slovenska, spôsobilosť na právne úkony, bezúhonnosť, dosiahnuté najmenej stredné odborné vzdelanie, ovládanie štátneho jazyka, telesná a psychická spôsobilosť a žiadne vedené trestné stíhanie.

Dobrovoľná vojenská príprava je v súčasnosti jedinou legálnou možnosťou pre občanov, ako získať základné vojenské vedomosti a zručnosti bez vstupu do profesionálnych ozbrojených zložiek.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy