Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V písomnej maturite zo slovenčiny bola chyba. Otázku nezarátajú do hodnotenia
Zdielať na

V písomnej maturite zo slovenčiny bola chyba. Otázku nezarátajú do hodnotenia

V maturitných testoch zo slovenského jazyka a literatúry ktoré včera písalo vyše 40 tisíc stredoškolákov bola chyba. V maturitnom texte bola otázka, na ktorú žiaci odpoveď hľadali márne. Mali totiž nájsť viacnásobný vetný člen ale práve dané slovo v texte chýbalo. Zisťovali sme Čo bude teraz s už odovzdanými maturitnými testami a ako sa budú hodnotiť.

V utorok sa na viac než 700 školách písali maturitné testy zo slovenského jazyka a literatúry. Cez sociálne siete sa medzi pedagógmi aj študentami šírila kritika o chybe. Opodstatnene. "Včera som tie testy pozeral a je tam chyba. V Kapitánovej dcére sa píše o vyhľadaní viacvetného člena, ale nie je tam. Nemali by sa takéto chyby stávať," povedal Ján Papuga, učiteľ slovenského jazyka.

"Je to tak. K chybe došlo tak, že pri poslednej finálnej úprave a nahadzovaní grafikmi sa stala technická chyba a slovíčko tam nie je, aj keď tam byť malo," priznala Romana Kánovská, riaditeľka NÚCEM. Reakcie študentov sú rôzne. Ak by totiž pochybili oni, odrazí sa to na ich hodnotení. To isté preto požadujú aj naopak. "Maturity sa budú hodnotiť tak, že táto otázka sa počítať vôbec nebude. Čiže hodnotiť sme mali 64 otázok a bude sa hodnotiť 63 otázok, takže nijako študenti poškodení nebudú," povedala Kánovská.

Hanba je to ale podľa viacerých pedagógov poriadna. "Mal by sa nájsť spôsob, systém, aby sa také niečo stať ani nemohlo," myslí si slovenčinár Ján Papuga.

Pozrite si archívnu reportáž k téme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy