Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajt spáchal samovraždu. Jeho manželka si myslí, že sa tomu dalo predísť
Zdielať na

Policajt spáchal samovraždu. Jeho manželka si myslí, že sa tomu dalo predísť

ČADCA / V Čadci zomrel mladý policajt. Na život si vlani v novembri siahol sám, keď vyskočil z okna bytovky. Jeho manželka si ale myslí, že sa tragédii dalo predísť.

Mladá žena, ktorú pre zachovanie jej anonymity budeme nazývať Jana, mala s manželom už dlhodobejšie problémy pre jeho chorobnú žiarlivosť. Neraz u nich došlo k psychickému, ale v dobe pred jeho smrťou aj k fyzickému týraniu. Po rokoch sa rozhodla podať žiadosť o rozvod a začiatkom novembra aj trestné oznámenie vo veci týrania. Jej manžela, policajta, následne vzali do cely policajného zaistenia a na druhý deň ich oboch vypočúvali príslušníci inšpekcie ministerstva vnútra. "Okolo obeda mi volali z Inšpekcie, že ma idú vypočúvať, to bolo na druhý deň, teda siedmeho. Ja som prišla do budovy polície, tam ma čakala inšpektorka, odviedla ma do kancelárie manžela a keď som vstúpila dovnútra, tak som zistila, že manžel tam sedí na pohovke za dverami. Nikto ho nestrážil, sedel, akoby sa nič nestalo," opisuje situáciu vdova po policajtovi.

Vypovedať o domácom násilí a týraní musela v prítomnosti svojho manžela, na ktorého podala trestné oznámenie. Psychicky to znášala ťažko, to ešte netušila, čo sa udeje neskôr. "On sa začal po výsluchu prechádzať. Najskôr po kancelárii, potom na chodbe a potom zrazu nikde nebol," hovorí vdova. Policajta tam pritom eskortovali z cely policajného zaistenia a zo zadržania v tom čase ešte prepustený nebol. Príslušníčka inšpekcie pani Janu po výsluchu poslala domov, čo ale ona odmietla, lebo sa bála, že si ju jej manžel niekde počká.

"Na to mi povedala, nech počkám v kancelárii, čakali sme, až mi zrazu zazvonil telefón, kde mi volala príbuzná a z telefónu sa ozval manželov hlas, chcel sa ospravedlniť za všetko, ja som ho prosila, aby si nič neurobil," spomína na trpké chvíle vdova. Medzitým napísala vyšetrovateľom z inšpekcie presnú adresu, kde sa jej manžel práve nachádza. O pár minút už bolo po všetkom. Po ukončení hovoru totiž muž skočil z okna.

Jana na jeho samovražedné sklony upozornila aj v minulosti. "Aj predtým sa vyhrážal, že sa zabije, dokonca, že sa policajnou zbraňou zastrelí, tiež o tom mali vedomie nadriadení a neriešili to," povedala Jana.

Po tragédii sa pani Jana obrátila na generálnu prokuratúru, aby postup inšpektorov ministerstva vnútra z Banskej Bystrice a nadriadeného jej zosnulého manžela prešetrili. Generálna prokuratúra však vec postúpila Krajskej prokuratúre v Žiline. No vec ako horúci zemiak, putovala ďalej. "Krajskej prokuratúre Žilina bolo dňa 06.03.2018 doručené predmetné podanie, ktoré bolo 07.03.2018 odstúpené na vybavenie Okresnej prokuratúre Čadca. Okresný prokurátor v Čadci po posúdení obsahu podania ho vyhodnotil ako trestné oznámenie a dňa 12.03.2018 odovzdal na vybavenie Sekcii kontroly a inšpekčnej služby, úradu inšpekčnej služby v Banskej Bystrici," vyjadril sa Matúš Harkabus, hovorca Krajskej prokuratúry Žilina.

A tak prípad pristal v inštitúcii, na ktorú paradoxne písala Jana podnet. Vec ale naďalej bude dozorovať prokuratúra, aby nedošlo ku konfliktu záujmov. Podľa informácií TV JOJ postup dvoch banskobystrických príslušníkov inšpekcie ministerstva vnútra prešetrovala bratislavská inšpekcia. Rozhodnutie už síce padlo, ale keďže ešte nie je právoplatné, jeho výsledok zatiaľ nezverejnili.

Pozrite si archívnu reportáž o inom prípade samovraždy:

Najčítanejšie správy