Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Záchranárom v Tatrách chýba motivácia
Zdielať na

Záchranárom v Tatrách chýba motivácia

Zdroj: hzs.sk/ilustračné

Záujem o túto prácu je, ale keď ľudia zistili, aké sú tu platové podmienky a možnosti, tak mnoho mladých hľadalo iné uplatnenie.

Novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorá do osobitného systému sociálneho zabezpečenia začleňuje od budúceho roka aj hasičov a horských záchranárov, by mala motivovať prípadných záujemcov o prácu v Horskej záchrannej službe (HZS).

"Záujem o túto prácu je, ale keď ľudia zistili, aké sú tu platové podmienky a možnosti, tak mnoho mladých hľadalo iné uplatnenie," priblížil situáciu v horskej službe riaditeľ HZS Jozef Janiga.

Okrem platových podmienok odrádzalo uchádzačov od práce v horskej službe aj chýbajúce sociálne zázemie.

Novelou zákona sa síce na jednej strane zlepšia podmienky na výkon povolania horského záchranára, na druhej strane sa sprísnia požiadavky nielen na uchádzačov, ale i samotných záchranárov. Záujemca o prácu v Horskej záchrannej službe by mal byť v prvom rade výkonný horolezec, lyžiar, mal by poznať danú oblasť - horopis.

Uchádzač musí prejsť letnými a zimnými školeniami, ktoré trvajú približne dva roky. Musí tiež splniť ďalšie podmienky na prijatie do služobného pomeru. Ak záujemca nemá stredné vzdelanie v odbore zdravotnícky záchranár, musí si ho doplniť popri zamestnaní. Každé dva roky musí horský záchranár absolvovať preškolenie.

Horská záchranná služba má v súčasnosti 122 zamestnancov, z čoho je 95 záchranárov. Naplnené stavy sú len v administratíve a obslužných činnostiach. Horská služba má tri voľné miesta na operačnom stredisku. "Záchranárov nám chýba okolo 20," doplnil Janiga.

Aj pre prijatie novely zákona o sociálnom zabezpečení očakáva riaditeľ horskej služby v najbližších rokoch odchod niekoľkých starších členov, ktorých bude treba tiež nahradiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy