Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bugár po príchode z dovolenky: Vždy viem, čo treba urobiť
Zdielať na

Bugár po príchode z dovolenky: Vždy viem, čo treba urobiť

BRATISLAVA / Na slovenskej politickej scéne to vrie. Napätie je cítiť aj v rámci koalície Smer- SNS a Most-Híd, i keď navonok všetky tri strany opakujú mantru - že kým spolu nerokovali, nebudú sa vyjadrovať. Béla Bugár sa už vrátil domov a podľa našich informácií by sa mal ešte v priebehu víkendu osobne stretnúť aj s premiérom Robertom Ficom. V hre je zotrvanie vo vláde a teda aj možný pád tejto koaličnej vlády.

Republiková rada strany Most-Híd bude zasadať až v pondelok. Keďže sa ale jej predseda Béla Bugár vrátil na Slovensko, je pravdepodobné, že prerokujú niektoré veci a otázky s užším vedením už počas víkendu. V sobotu sa tak ale v centrále strany nestalo.

Novinári síce Bélu Bugára našli doma, tam sa ale pred kamery nepostavil. Na otázku, či Mostu postačí odchod Roberta Kaliňáka odpovedal takto: "Ja tiež vidím, že je nejaký problém v niektorých komunikáciách, ale najprv budeme rokovať Máme tri možnosti, ktoré navrhneme partnerom a uvidíme, ako budú reagovať," povedal podpredseda vlády SR. Premiér Robert Fico sa k téme koalície bude vyjadrovať až na budúci týždeň. "V pondelok bude rokovanie Smeru s našimi politickými partnermi vo vládnej koalícii," vyjadril sa. 

Podľa politológa je možné, že proti vláde zahlasujú - i keď možno nie v prvom kole - aj samotní poslanci Smeru. "Neviem si predstaviť, že by Smer v kríze dokázal udržať všetky frakcie: národniarsku, sociálnodemokratickú, výsostne ekonomickú - oni v skutočnosti vlastne nemajú veľa spoločného," myslí si politológ a sociológ Michal Vašečka.

Zatiaľ jediná zmena na úrade vlády spočíva v tom, že plagáty a transparenty, ktoré sem priniesli niektorí účastníci piatkového najväčšieho pokojného protestu v dejinách Slovenska, niekto odstránil. Zostali tam len dve pietne miesta na počesť Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

Politológ vraví, že strane Most-Híd v prípade zotrvania v tejto vláde hrozí strata voličskej základne a tým vlastne koniec strany ako takej. "Nevidím veľmi priestor na manévrovanie na strane Bélu Bugára.  Najrozumnejšie, čo môže urobiť, je veľmi rýchlo z tejto koalície odísť a teoreticky si zachrániť stranu. Situácia vo vnútri Mostu je dramatická," tvrdí Vašečka.

Béla Bugár je skúsený politik a aj teraz si dôveruje: "Ja vždy viem svoje hranice a vždy viem, čo sa dá urobiť a vybrať ako najlepšia alternatíva," dodáva suverénne. "Dnes dospeli do štádia, ktoré je nezávideniahodné, Buď veľká časť členov strany odíde, alebo nebude hlasovať s poslaneckým. klubom, na regionálnej úrovni sa to môže začať rozpadávať ako domček z kariet," hovorí politológ. 

Béla Bugár sa podvečer objavil v budove Národnej rady, s novinármi už ale nehovoril.

Pozrite si reportáž o rokovaní vlády, na ktorom chýbali ministri Mostu-Híd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy