Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajti rozdávali pokuty na svahu. Ohrozené boli zvieratá
Zdielať na

Policajti rozdávali pokuty na svahu. Ohrozené boli zvieratá

BABIA HORA / Policajti s ochranármi majú za sebou nezvyčajný zásah na hornej Orave. Pokuty rozdávali priamo na svahu. Na zasnežených vrchoch, vrátane chránených území, sa preháňajú snežné skútre aj štvorkolky. Ohrozujú tým divú zver.

Niekoľkodňový treskúci mráz a snehová nádielka vylákala snežné skútre na desiatky kilometrov dlhé jazdy s rozprávkovým výhľadom. Ochranári a policajti skialpinistov upozorňujú, vodičov snežných skútrov dokonca pokutujú. "Došlo k uloženiu pokuty 4 občanom Poľska, pokuta bola 60 eur," informuje strážca chránenej oblasti Horná Orava, Jaroslav Hucík. 

Skútre svojim hlukom rušia medvede v období zimného spánku. "Medvedica má mladé, ona nemá, kde odísť. Ak my ich vyrušíme opakovane, môže mláďatá opustiť," vysvetľuje riaditeľ správy chránenej osoby Dušas Karaska. 

Výška pokuty sa odvíja od toho, v ktorom ochrannom pásme sa ľudia na skútroch vozia. "Pred dvomi rokmi sme mali skúsenosť, že dvoch poľských občanov prokurátor po jednom dni pustil pri pokute 500 eur," dodáva Karaska. 

Túto zimu už ochranári zaznamenali jednu medvedicu, ktorá sa s mladými brodila snehom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy