Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kryhy na rieke Poprad nedávajú ľuďom spávať. Ak sa rýchlo roztopia, obce skončia pod vodou
Zdielať na

Kryhy na rieke Poprad nedávajú ľuďom spávať. Ak sa rýchlo roztopia, obce skončia pod vodou

PREŠOV / Osemdesiatročnej babičke z malej dedinky na severovýchode Slovenska nedávajú spávať ľady na rieke Poprad. Po minuloročnej skaze to už nechce viac zažiť. Opatrenia proti kryhám sa nedajú prijať žiadne a tak starosta dennodenne monitoruje terén a modlí sa aby neprišlo prudké oteplenie.

"To sú také veci , že to sa nedá predpokladať , to je 15 -20 minút a je to tu," povedal starosta obce Sulín Štefan Romaňák. Starosta hovori o ľadovej smršti, ktorá sa na časť dedinky dovalila za pár minút. Tento rok nápadne pripomína ten predchádzajúci. Najskôr silné mrazy, potom oteplenie a zrazu bolo všetko pod ľadom.

"Mám strach a trepe so mnou od nervov, lebo to voda sa zo všade púšťa, tu mi ide po dvore, tu sa púšťa z poľa," hovorí obyvateľka Závodia Marta Kičurová. Starosta a aj ľudia dúfajú, že príroda bude tentokrát milosrdná a ľadovej skazy ich ušetri. Lebo Poprad je opäť pokrytý ľadom, a na niektorých miestach to nevyzerá dobre. "Ak sa bude otepľovať mierne, tak by sme to mali prežiť," povedal starosta.

Pesimistickejši sú ale rybári, tým minulý rok ľady rozsekali ryby za takmer 300 tisíc eur. Aj oni sú v strehu. "Posledné ochladenie opäť ukázalo to, čoho sme sa najviac báli, a to, že sa ľady narobili," tvrdí rybár Ivan. 

Pred rokom mali podobné problémy obyvatelia Uble:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy