Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci sa zaoberali atrazínom vo vode. Na zvýšenej ochrane pracujeme dlhodobo, tvrdí ministerstvo
Zdielať na

Poslanci sa zaoberali atrazínom vo vode. Na zvýšenej ochrane pracujeme dlhodobo, tvrdí ministerstvo

ŽITNÝ OSTROV / Znečistenie vody atrazínom na Žitnom ostrove sa už dostalo aj do parlamentu. Konkrétne sa tým zaoberal Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Ministerstvo životného prostredia situáciu upokojuje slovami, že na zvýšení ochrany vody dlhodobo pracuje.

Poslanci sa na výbore dohodli, že by v dohľadnom termíne mali prísť o situácii na Žitnom ostrove podrobne referovať ministri životného prostredia i zdravotníctva. "Aby sme mali nielen my poslanci, ale v prvom rade občania, ktorí tam žijú, informácie o tom, aká kvalita podzemnej vody je," povedala Anna Zemanová, poslankyňa za SaS. "Ministerstvo, pokiaľ mám informácie, robí kroky aj s ministerstvom zdravotníctva, aby situácia bola zvládnutá, aj hlavne kroky do budúcna," myslí si predseda Výboru pre životné prostredie Peter Antal. 

Poslankyňa Eva Antošová tvrdí, že ak to situácii pomôže, môžu ísť priamo do zasiahnutých obcí na prieskum. Podľa Zsolta Simona je nutné zvoliť ešte prísnejšie opatrenia. "Tam by bolo treba zvoliť ešte prísnejšie riešenia, sanáciou, to územie sa každým dňom rozširuje a to je obrovský problém," uviedol  Simon. 

Jednou z obcí, kde namerali mierne zvýšenú hladinu atrazínu je aj Veľká Paka. Obec hneď konala, vrátane informovania svojich obyvateľov. Starosta oceňuje prístup ministra životného prostredia, pričom situáciu by chceli zlepšiť spolu s vodármi. "Aby sme s ich pomocou vedeli zabezpečiť a namontovať filtračné zariadenia s aktívnym uhlím, ktoré sú vo výške asi 50 000 eur, čo nie je malá suma," povedal Ivan Seňan, starosta Veľkej Paky. 

Ministerstvo životného prostredia upokojuje situáciu slovami, že vo veci už dávno konalo a naďalej koná. "Na zvýšení ochrany vody sa na ministerstve intenzívne pracovalo ešte pred samotným medializovaným výskytom pesticídu a pracuje sa ďalej," povedal hovorca Ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy