Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Opozícia požaduje odstúpenie Kaliňáka a Gašpara. Premiérovi vykrikujú Troškovú a Jasaňa
Zdielať na

Opozícia požaduje odstúpenie Kaliňáka a Gašpara. Premiérovi vykrikujú Troškovú a Jasaňa

BRATISLAVA / Politici sa dnes už neobmedzili len na písomné vyhlásenia, ale k vražde Jána Kuciaka zvolávali rad za radom tlačové konferencie. Opozícia žiada, aby padali hlavy. Premiér, ktorý sa pred novinárov postavil tiež, však žiadne odchody z funkcií zatiaľ neavizuje. Zato verejnosti ukázal, ako vyzerá milión eur položených na stole.

Za rečníckym pultom sa v utorok striedala jedna opozičná tvár za druhou. Opozícia žiada premiéra, aby sa zbavil Márie Troškovej, Viliama Jasaňa a Roberta Kaliňáka. "Vyzývame ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby odstúpili zo svojich funkcií a dnešným dňom spúšťame petíciu. Nečinnosť, neschopnosť týchto dvoch ľudí ho zabila a zabila aj jeho snúbenicu," povedal na tlačovej konferencii Igor Matovič, predseda OĽaNO. 

​Opozícia premiérovi nahlas vykrikuje práve dvojicu Trošková - Jasaň, ktorí mali v minulosti spolupracovať s mužmi, ktorých označujú za taliansku mafiu na východnom Slovensku. "Mária Trošková podnikala s Brunom Vadalom a boli prepojení s Jasaňom cez firmu Prodest," uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslankyňa za SaS. 

Šéf Výboru na kontrolu činnosti NBÚ ale avizuje, že Národný bezpečnostný úrad by mal opätovne preveriť previerku Márie Troškovej a Viliama Jasaňa. "Požiadam riaditeľa NBÚ pána Magalu, aby týmto obidvom osobám otvoril previerky," reagoval Ľubomír Galko. Policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že obaja budú v prípade potreby vypočutí. 

Na pretrase budú pravdepodobne aj poslanci Smeru. Taliani totiž v roku 2016 dávali voličom na sociálnych sieťach rady, koho majú voliť. "Jeden člen talianskej skupiny napísal pred voľbami v roku 2016 status na facebook s menami troch predstaviteľov Smeru, ktorých treba voliť. Išlo o mená Stanislav Kubánek, Peter Chudík a Viliam Jasaň," dodala Ďuriš Nicholsonová. Jeden z menovaných, Peter Chudík ale tvrdí, že s nikým takým do kontaktu neprišiel. "Ja som s ním nikdy do kontaktu neprišiel, alebo aspoň neviem o tom, že by som bol s ním v kontakte a už vôbec som neriešil nič vo vzťahu k nemu, nejaké vybavovanie alebo niečo podobné, čo by ma mohlo vôbec spájať s týmto menom," uviedol Chudík. Voči spájaniu s talianskou mafiou sa tvrdo ohradil aj Stanislav Kubánek.

 Lucia Ďuriš Nicholsonová tvrdí, že jej bývalý manžel Tom Nicholson sa niekoľkokrát pokúšal zistiť, či neexistujú prepojenia medzi talianskou mafiou a eurofondami na jednej strane a Smerom a peniazmi, ktoré by tiekli do straníckej pokladnice na strane druhej. "Viem, že sa snažil to dokázať, no neviem povedať, či sa mu to podarilo," povedala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy