Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Silné mrazy odstavili lanovky a popraskali železničné koľajnice. Turistov na svahoch ubudlo
Zdielať na

Silné mrazy odstavili lanovky a popraskali železničné koľajnice. Turistov na svahoch ubudlo

VYSOKÉ TATRY / Silné mrazy odstavili túto zimnú sezónu prvýkrát tatranské lanovky. Teploty boli ešte aj ráno pod -20 stupňov Celzia.

Nepriaznivá situácia pre návštevníkov pretrváva v Tatrách už tretí deň. Silné mrazy preriedili lyžiarov, čo tým, ktorí odolali vyhovuje. "Aspoň je tu menej ľudí a zjazdovky sú super upravené. Keď sa človek dobre oblečie, stojí to za to," povedal jeden z návštevníkov. Nevyhnutnosť správneho oblečenia potvrdil aj Miroslav Živčák z horskej záchrannej služby: "Na holej pokožke už pri niekoľkých minútach vo vysokých mrazoch a vetre vznikajú omrzliny."

Silný mráz spôsobil ťažkosti vo Vysokých Tatrách aj po technickej stránke. Na skalnatom plese bolo okolo ôsmej hodiny ráno mínus 20 stupňov Celzia a na Lomnickom štíte mínus 25. Zjazdovka z Lomnického sedla síce svietila, ale nepremávala a na vrchol nešliapali dokonca ani skialpinisti. "Každá lanovka má a technickým odôvodnením obmedzenú prevádzku pri mraze," potvrdil Juraj Husovský, Tatry mountain resorts Vysoké Tatry. Nepriaznivé teploty spôsobili, že nebolo možné niektoré lanovky uviesť do pohybu. Konkrétne sa jedná o lanovku, ktorá vozí lyžiarov do Lomnického sedla a rovnako nepremáva ani kabínka na Lomnický štít."Čím je teplota nižšia, tým je lanovka krehkejšia. Laná sa ohýbajú na kladkách a mohli by si pri svojej krehkosti poškodiť," vysvetlil Juraj Husovský, vedúci elektroúdržby lanoviek.

Na Lomnickom štíte zostalo od soboty niekoľko zamestnancov. Ak mrazy v nasledujúce dni nepoľavia, budú musieť na mieste zotrvať o niečo dlhšie.

Počasie sa nepodpísalo len na situácii na horách. Mrazivé počasie spôsobilo popraskanie koľajníc na viacerých miestach Slovenska. "Pred piatou hodinou ráno bol zaznamenaný lom koľajnice v úseku Turany - Kraľovany, kde bola doprava prerušená na takmer 3 hodiny," uviedla Martina Pavlíková, hovorkyňa ŽSR. Pracovníci železníc musia počas mrazov pravidelne kontrolovať koľaje, čo najrýchlejšie ich opraviť a tým predchádzať meškaniu vlakov. Pod zvýšenou kontrolou sú aj výhybky, ktoré nemajú elektrický ohrev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy